Oplossingen voor contactallergie/eczeem

Contactallergie (ook wel contacteczeem of eczeem genoemd) is een allergie die een reactie uitroept zodra de huid in contact komt met een bepaalde stof. Er zijn veel verschillende stoffen die deze allergie kunnen uitlokken van make-up tot leer tot metaal. De symptomen kunnen dan in twee vormen voorkomen: Acuut en chronisch. Bij een acute vorm ontstaan er zwellingen, vochtblaasjes en roodheid. In het geval van een chronisch contact eczeem wordt de huid dikker, schilfert deze meer en ontstaan er pijnlijke sneetjes. Voor meer informatie kunt u contactallergie raadplegen.

 

Preventieve maatregelen

Behalve de allergeen te vermijden, zijn er enkele dingen die u kunt doen om de mate van de reactie te beperken. Een van de belangrijkste dingen bij contacteczeem is om de huid goed vet te houden. Een droge huid ontwikkelt sneller een eczeem en jeukt erger dan een vette huid. Maak daarom bij het douchen gebruik van een verzorgende bodylotion.

 


Andere preventieve maatregelen hangen af van waardoor de contactallergie veroorzaakt wordt. Als deze wordt veroorzaakt door huisstofmijt, is het aan te raden om gebruik te maken van allergievrij beddengoed. Naast huisstofmijt kan ook een hooikoortsallergie eczeem veroorzaken. In beide gevallen is het een goed idee om ook binnenshuis ook gebruik te maken van een luchtreiniger en een stofzuiger met HEPA filter. Deze verminderen de hoeveelheid aanwezige allergenen aanzienlijk.

 

Als de oorzaak van het contacteczeem ligt bij stoffen die u met uw handen aanraakt (bijvoorbeeld stoffen die u gebruikt op het werk), kunt u beschermende handschoenen aantrekken.

Contacteczeem kan ook voorkomen in de vorm van fotocontactallergie: Dit is een vorm van contacteczeem waarbij er pas een reactie optreed als het allergeen in contact komt met (zon)licht. Als dit het geval is of er sprake is van een allergie voor een stof aanwezig in zonnebrandcrème, kan het gebruik van een hypoallergeen zonnebrandcrème een uitkomst bieden. Zie ook oplossingen voor zonneallergie.


 

Geneesmiddelen

Als geneesmiddel wordt er vaak een vette crème in combinatie met een crème met corticosteroïden voorgeschreven. Voor een crème met corticosteroïden dient u uw huisarts te raadplegen, deze zijn niet vrij verkrijgbaar.

Bij het gebruik van dit geneesmiddel zal het eczeem na enkele dagen bijna geheel verdwenen zijn. Vaak moet dit nog wel enige tijd toepast worden om te voorkomen dat het eczeem weer terugkomt. Als u last heeft van eczeem is het belangrijk om niet te krabben. Voor jonge kinderen zijn er speciale handschoenen beschikbaar die krabben voorkomen en ingezalfde handen beschermen.

 

Andere producten die u kunnen helpen bij uw contactallergie: