Allergie graspollen

Een allergie voor graspollen is een vorm van hooikoorts. Het is een vorm van allergie waarbij je niet allergische bent voor het grassoort zelf maar voor de stuifmeel dat in de grassen zit als deze tot bloei komen. Een allergie voor graspollen is dan ook een seizoengerichte vorm van allergie waarbij er drie tot vier maanden sprake zal zijn van overlast. Het is niet mogelijk om contact met dit allergeen te vermijden maar er zijn wel manieren om de overlast van een allergie voor graspollen voor een groot deel weg te nemen.
allergie graspollen

Wanneer ben je allergisch voor graspollen?

Als je last hebt van een allergie voor graspollen, merk je dit in het late voorjaar en in het begin van de zomer. De maanden mei tot en met juli kunnen immers aangemerkt worden als de bloeiperiode van grassen. Mensen die juist die periode last hebben van klachten die sterk lijken op hevige verkoudheidsklachten zijn naar alle waarschijnlijkheid allergisch voor graspollen. Net als het geval is bij andere vormen van hooikoorts, zal deze vorm van overgevoeligheid in een specifieke periode dus duidelijk merkbaar zijn. Deze periode kan aan verandering onderhevig zij als gevolg van weersinvloeden. Als er sprake is van een warm voorjaar, kan de bloeiperiode van de grassen wat eerder plaatsvinden.  

Symptomen van hooikoorts in vorm van graspollenallergie

De symptomen van graspollenallergie zijn uiteraard vooral merkbaar als je buiten in een park loopt of bij een grasveld staat. Het stuifmeel waar een overgevoeligheidsreactie door ontstaat wordt op warme dagen door de lucht verspreid. Mensen die last hebben van graspollenallergie merken dit al vrij snel. Net als andere hooikoortsvormen komt dit tot uiting door veelvuldig niezen, een loopneus, branderige ogen en benauwdheid. Dit is het gevolg van het inademen of het aanraken van stuifmeel. Bij overgevoeligheid zal het afweersysteem worden geprikkeld. Dit komt omdat deze onschadelijke allergeen (het stuifmeel) als schadelijk wordt beoordeeld. De verkoudheid gerelateerde klachten zijn reacties van het immuunsysteem. 

Kruisreactie bij allergie voor graspollen

Mensen met een allergie voor graspollen, ontwikkelen vaak ook een allergie voor specifieke voedingsstoffen. Dit wordt ook wel een “kruisreactie” of een “kruisallergie” genoemd. Dit komt omdat het immuunsysteem soms geen onderscheid kan maken tussen de sterk op elkaar lijkende eiwitten van graspollen en specifieke voedingsstoffen zoals appel, meloen, paprika, tomaten, aardappelen en sinaasappelen. Deze reactie wordt ook wel het Oraal Allergie Syndroom (O.A.S.) genoemd en kan worden gezien als een milde vorm van voedselallergie. De meest voorkomende klachten hierbij zijn tintelingen en irritatie van de mond, de keel en de ogen. Deze klachten verdwijnen na een minuut of 20 vanzelf weer.  

Wat te doen als je allergisch bent voor graspollen?

Deze bovengenoemde kruisreactie kan een indicator zijn van een allergie voor graspollen als dit nog niet vastgesteld is. Je huisarts of een allergie specialist ( allergoloog of KNO-arts) kan door middel van een bloedanalyse met zekerheid stellen of dit het geval is.

Er zijn een aantal keuzes die je kunt maken als je allergisch bent voor graspollen. Een van de mogelijkheden die je hebt is het slikken van medicatie die je helpen bij het verlichten van je klachten. Deze medicijnen worden ook wel antihistaminica genoemd. Deze medicijnen blokkeren de werking van histamine, een stof wat vrij komt in het lichaam bij een allergische reactie. Er is dus sprake van symptoombestrijding. Een andere keuze die je kunt maken als je allergisch bent voor graspollen is allergie immunotherapie. Deze therapie wordt aangeboden in gespecialiseerde klinieken en richt zich op de oorzaak van graspollen allergie. Hierdoor is het mogelijk op den duur verlichting te voelen omdat het immuunsysteem gewend wordt gemaakt met het graspollen allergeen.