Allergie specialisten

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het menselijk lichaam op een specifieke stof. Deze reactie brengt veel lichamelijke ongemakken met zich mee. Veel mensen kiezen ervoor om medicatie gebruiken om de symptomen of de veroorzakende factoren van allergie te bestrijden. Hiervoor kunnen allergie pillen, tabletten, neussprays of druppels gebruikt worden. Mochten deze medicijnen niet werken, kan er gekozen worden voor specialistische behandelingen waarvoor je in gespecialiseerde klinieken terecht kunt.
Allergie specialisten

Hoe allergische reacties ontstaan

Om de werking van allergie medicijnen te begrijpen, is het goed om inzicht te hebben hoe allergische reacties ontstaan. Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op een allergeen met een specifieke eiwitstructuur. Hierbij kan gedacht worden aan huisstofmijt, het stuifmeel dat uitgestoten wordt door bloemen, planten, onkruid of bomen (hooikoorts), huidschilfers van huisdieren of een allergische reactie door insectensteken of -beten.

Het specifieke allergeen veroorzaakt een verkeerde reactie van het immuunsysteem van het lichaam. Hoewel de genoemde allergenen weinig tot geen schade aan het menselijk lichaam veroorzaken, worden deze allergenen wel als kwaadaardig beoordeeld door het  immuunsysteem. Hierdoor treedt het afweermechanisme in werking en komt er histamine vrij in het lichaam. Dit is in de praktijk merkbaar door klachten die sterk vergelijkbaar zijn met verkoudheidsklachten. Een allergische reactie gaat immers gepaard met een loopneus, veelvuldig niezen, geïrriteerde ogen, benauwdheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Daarnaast kan bijvoorbeeld een contactallergie of een latexallergie veel huidproblemen (zoals roodheid, jeuk klachten en het vormen van bultjes) veroorzaken.

Verschillende vormen van allergie

Allergische reacties zijn in grofweg 6 verschillende vormen te onderscheiden. Hierbij kan er onderscheid worden gemaakt tussen:

Wat kan een allergie specialist voor je doen?

Een allergie kan in iedere leeftijd vormen en kan tot uiting komen in meerdere symptomen. Ook de intensiteit van de klachten kan per persoon verschillen. Een overgevoeligheidsreactie kan zich uiten in een relatief beperkte overlast tot ernstige en soms wel levensbedreigende situaties in vorm van een anafylactische reactie.

Als de klachten van een allergische reactie je beperken in het dagelijks leven of tot chronische gezondheidsklachten leiden, kun je hiervoor bij een van de allergie specialisten in ons land wenden. Een allergie specialist is vaak werkzaam in gespecialiseerde klinieken. 

Allergie specialisten kunnen jou helpen door het definitief vaststellen van een overgevoeligheid voor een specifiek allergeen. Daarnaast kunnen ze je informeren welke behandelingen uitgevoerd worden om de allergie te bestrijden. Een van de mogelijkheden hierin is een immunotherapie, waarbij er een traject opgezet wordt met desensibilisatie, het ongevoelig maken voor bepaalde stoffen, als voornaamste doelstelling.

Immunotherapie wordt aangeboden in de hierin gespecialiseerde klinieken. Deze klinieken liggen verspreid door het hele land. Je huisarts kan je hier uiteraard naartoe doorverwijzen. Het is ook mogelijk om zelfstandig contact met een van deze klinieken te zoeken voor meer informatie of persoonlijk advies over de aangeboden behandelingen.

Zorgvergoeding bij allergie

Mensen met een allergie hebben vaak hogere zorgkosten. De polisvoorwaarden van een ziektekostenverzekering geven inzicht of er sprake is van een zorgvergoeding bij allergie. Een bezoek aan de huisarts wordt standaard vergoed uit de basisverzekering maar bij de vervolgstappen is dit niet bij iedere polis het geval. De stelregel hierbij is dat er sprake moet zijn van een medische noodzaak. Je verzekeringsmaatschappij of de allergie specialisten zelf kunnen je uiteraard hierover persoonlijk over informeren.