Allergieën en slapen; dit is het verband

allergieen en slapen

Wist je dat ongeveer twee derde deel van de mensen die last heeft van een luchtwegallergie ook slaapproblemen kent? Dit zou geen verbazing hoeven wekken. Als je regelmatig moet niezen, hoesten of je benauwd voelt, is rustig slapen vaak geen optie. Daarbij is het probleem met de huisstofmijt wellicht het meest aansprekend.

In feite zijn mensen die allergisch zijn voor de huisstofmijt eigenlijk allergisch voor de uitwerpselen van deze plaaggeest. Deze bevinden zich ook op de meest hygiënische plaatsen in je hoofdkussen en beddengoed. Het is derhalve vrijwel onmogelijk om daaraan te ontkomen. De allergie-symptomen kunnen zeer variëren van licht tot zeer ernstig gedurende de nacht. Veel patiënten maken hiervan geen melding, omdat ze denken dat het nu eenmaal hoort bij een allergie.

De gevolgen van slapeloosheid

Iedereen ligt wel eens een nacht wakker en ervaart de gevolgen daarvan de volgende dag. Vermoeidheid als gevolg van slaapgebrek is beslist iets om serieus te nemen. Het vermindert de concentratie en zorgt voor prikkelbaarheid. Zowel bij kinderen op school als bij volwassenen op het werk wordt het moeilijker om op niveau te presteren. Dat leidt al gauw tot irritaties bij de betrokkene en de omgeving. Ook neemt de angst toe dat de slapeloosheid chronische vormen zal aannemen.

De effecten van chronische slapeloosheid

Een enkele nacht zonder slaap is meestal geen probleem. Zodra slapeloosheid chronische vormen gaat aannemen, kan het afbreuk doen aan je kwaliteit van leven, je gezondheid en je welbevinden. Bij chronische slapeloosheid ontstaat de indruk dat er helemaal geen slaapuren meer worden gemaakt. Dat is gelukkig vaak niet het geval omdat de eerste gevolgen als voelbaar en zichtbaar zijn na 24 uur. Als een mens 72 uur achter elkaar geen slaap heeft gehad beginnen de eerste hallucinaties. Het record van de periode niet slapen staat op naam van een Amerikaanse student en dat duurde meer dan 11 dagen. Hij kwam er niet ongeschonden af. Experts denken dan mensen kunnen sterven aan slaapgebrek. Bij testen op ratten bleek dat deze het na een aantal dagen zonder slaap ook opgaven. Zo ver zal het vast niet komen in onze maatschappij met goede medische voorzieningen. Maar als jij behoorlijk last hebt van chronische slapeloosheid bezoek dan je huisarts.

Wat kan je zelf doen tegen slapeloosheid door allergie?

Vaak weet je zelf wanneer je het meest last hebt van slapeloosheid door allergie. Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen:

1. Vervang je kussen en beddengoed vaker

Wellicht dat ook andere beddengoed een optie is om minder problemen te ondervinden. Probeer eens andere producten.

2. Voorkom vocht

Vocht in een huis zorgt ervoor dat ziektekiemen en schimmels zijn beter kunnen ontwikkelen. Bij een allergie zijn dit ook vaak de boosdoeners.

3. Drink voldoende water

Als je overdag voldoende water drinkt heeft dat een positieve werking op je neusholten. Neem voor het slapen gaan nog een extra glas water.

4. Gebruik een luchtfilter

Onderzoek van het RIVM heeft aangetoond dat een luchtfilter met ionisatie een groot deel van de verontreinigingen in de lucht weghaalt. Zekerheid dat