Allergische astma

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Het zorgt ervoor dat de binnenkant van de luchtwegen opzwelt en zeer gevoelig wordt. Daardoor reageren de luchtwegen sterk zodra ze in contact komen met allergenen (stoffen die een allergische reactie oproepen). Ook kunnen zware inspanningen, stress of deeltjes in de lucht (bijvoorbeeld rook) astmatische klachten oproepen.
allergische astma

Wat zijn de symptomen en hoe onstaan ze?

De kenmerken van astma zijn kortademigheid, benauwdheid, hoesten, of een piepende ademhaling. Een acute verschijning van deze symptomen wordt een astma aanval genoemd en gaat vaak gepaard met een verhoogde hartslag en een beklemmend gevoel op de borst. In sommige gevallen kan een persoon ook in een shock toestand terecht komen, dit wordt anafylaxie genoemd.

Astma aanvallen zijn voor ieder persoon verschillend: Sommige mensen hebben dagelijks last van aanvallen, anderen maar heel af en toe. Ook zijn er mensen bij wie het afhankelijk is van het seizoen.

Een astmatische reactie hoeft niet direct op te treden nadat je in contact bent gekomen met de stof. Het kan 24 uur duren voor de symptomen verschijnen. Astmatische benauwdheid kan ook worden veroorzaakt door het leveren van zware inspanningen als deze niet langzaam opgebouwd worden, bijvoorbeeld bij het sporten. Dit wordt ook wel ‘inspanningsastma’ genoemd. Hetzelfde effect kan worden opgewekt bij stress.

Bij wie komt astma voor?

Astma kan op iedere leeftijd ontstaan. Hoe het precies komt dat sommige mensen astma hebben en sommigen niet, is niet duidelijk. Wel is het zo dat de aanleg voor astma, net als andere allergieën, erfelijk is. Als een kind aanleg heeft voor astma, kan astma zich binnen enkele jaren ontwikkelen als het kind wordt blootgesteld aan allergenen.

Astma tips & geneesmiddelen astma

Astma is niet in zijn geheel te genezen. Wel is het mogelijk om met verschillende medicijnen de astma onder controle te houden.

Medicatie tegen allergische astma

Door middel van ontstekingsremmende medicijnen kan de voornaamste oorzaak van de astma, de allergenen, aangepakt worden. Omdat dit meestal niet voldoende is om aanvallen te voorkomen, kan hiernaast ook gebruik gemaakt worden van een luchtwegverwijder. Een luchtwegverwijder bevat een medicijn dat de spieren om de luchtweg verslapt waardoor de ruimte groter wordt, wat de kortademigheid wegneemt en voor een soepelere ademhaling zorgt. Beide van deze soorten medicijnen worden over het algemeen geïnhaleerd door middel van speciale inhalatoren. Deze zorgen ervoor dat het medicijn volledig geïnhaleerd wordt tot in de longen, waardoor de werking optimaal is.

Preventieve maatregelen

Naast het gebruik van medicijnen is het ook aan te bevelen om preventieve maatregelen te nemen in de omgeving. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen.

De omgeving van een astma patiënt dient zo vrij van allergenen te zijn als mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn een gladde vloer in plaats van tapijt, geen huisdieren die allergische reacties veroorzaken, niet binnenshuis roken en gebruik maken van allergievrij beddengoed.

Als de astma patiënt gevoelig is voor huisstofmijt is het bovendien belangrijk dat de omgeving regelmatig gestofzuigd wordt met een stofzuiger met HEPA filter en waar mogelijk met een stoomreiniger. Een stoomreiniger heeft het voordeel dat het huismijt doodt, wat de aanwezige hoeveelheid allergenen verder omlaag brengt.

Het is uiteraard afhankelijk van welk allergeen precies de astma oproept, welke maatregelen werken en welke niet. Indien onbekend is voor welke allergenen u gevoelig bent, is het raadzaam hier de huisarts een test voor te laten uitvoeren. Dit kan in de vorm van een RAST test (bloed analyse) of in de vorm van een huidtest. Zodra bekend is welke allergeen de reactie veroorzaakt kunt u de juiste preventieve maatregelen en geneesmiddelen aanspreken om de astma aanvallen te beperken.