Behoudt levenscomfort van senioren dankzij zorghulpmiddelen

Behoudt levenscomfort van senioren dankzij zorghulpmiddelen

Wanneer je ouders op leeftijd raken, is vaak te merken dat het levenscomfort wat afneemt. Klachtjes en kwaaltjes beginnen vaak voor wat ongemakken te zorgen tijdens de dagelijkse bezigheden. Als kinderen zijnde wil je graag helpen. Doe je eigen drukke leven is geregeld helpen vaak wat lastig. Maar desondanks zijn er toch genoeg manieren om het leven van je ouder(s) weer wat makkelijker te maken. Bijvoorbeeld dankzij het kopen van zorghulpmiddelen.

Bekende zorghulpmiddelen zoals rollators en wandelstokken wordt vaak wel aan gedacht. Maar er zijn veel meer zorghulpmiddelen die ook uitkomst kunnen bieden maar waar helaas niet altijd aan wordt gedacht. Ondanks dat ze kunnen zorgen voor meer veiligheid en zelfredzaamheid. Voorbeelden van andere hulpmiddelen zijn:

Douchestoelen en douchekrukken

Om douchen minder vermoeiend te laten worden, kan de gebruiker tijdens het douchen gaan zitten. Dat is mogelijk dankzij een douchekruk of douchestoel. Een douchekruk heeft als voordeel dat ze een lagere prijs hebben en wat compacter zijn. Ook kan het gewicht lager liggen dan bij een douchestoel. Wordt opstaan en gaan zitten echter ook wat lastig, dan kan een douchestoel makkelijker zijn. Deze is namelijk voorzien van een rugleuning en armleuningen.

Dergelijke douchekrukken en douchestoelen zijn onder andere te vinden bij Monozorg.

Drempelhulpen

Wanneer de gebruiker minder kracht krijgt, kan een drempel een lastig obstakel worden. Bijvoorbeeld wanneer er een rollator overheen gedrukt moet worden. Of bijvoorbeeld een (elektrische) fiets over de drempel van een schuurtje.
Drempelhulpen kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt en zijn tegenwoordig meestal gemaakt van rubber.

Datumklokken

Om goed bij de tijd te blijven, kan een datumklok gebruikt worden. Dit zijn meestal digitale klokken die de tijd, dag en datum weergeven. Met name voor mensen met lichte dementie kan dit een uitkomst zijn. Vergissingen worden dankzij de datumklok minder snel gemaakt.

Wandbeugels

Naast een toilet en douchestoel kan een punt waar de gebruiker zich aan kan optrekken, fijn zijn. Een wandbeugel kan dit optrekpunt zijn. Hierdoor kan de gebruiker tijdens gaan zitten en staan, ook de armen gebruiker. Hierdoor is minder kracht vanuit de benen nodig. Ook de kans op vallen wordt hierdoor verkleint.

Loophulpmiddelen

Lopen is vaak één van de eerste dingen die wat lastiger worden. Een rollator, wandelstok of loopkruk kan een fijne ondersteuning bieden. Dankzij het steunpunt is minder energie nodig en wordt de kans op vallen verkleint. Wanneer de gebruiker een klein huis heeft, kan er worden gekozen voor een binnenrollator. Deze zijn extra licht, wendbaar en compact.

Toiletverhogers

Opstaan en gaan zitten kan ook lastiger worden. Een wat hogere zitting kan uitkomst bieden. Bij een toilet kan er gebruik gemaakt worden van een toiletverhoger. Deze verhoogt een toiletpot eenvoudig met 6 tot 15 centimeter. Daarbij kan gekozen worden voor een losse verhoger of een type met een vaste bevestiging.

Zoals je hebt kunnen lezen  zijn er vele soorten zorghulpmiddelen waarmee het leven weer wat makkelijker gemaakt kan worden.