Berkenpollenallergie

Berkenpollenallergie is een veel voorkomende vorm van overgevoeligheid. Een allergie voor de berk is een vorm van hooikoorts. Doordat de berk een veel voorkomende boom is in bossen en het openbare groen in Nederland, is het lastig om afstand te doen van de bron van de allergie. Er zijn wel manieren om de symptomen van berken hooikoorts te bestrijden. Mensen die last hebben van berkenpollenallergie zullen kunnen beamen dat dit zeker de moeite waard is.
berkenpollenallergie

Allergie voor berkenpollen

Een allergie voor berkenpollen is een veel voorkomende hooikoortsvorm. Berkenpollenallergie is een verzamelterm van een overgevoeligheidsreactie voor een allergeen die door meerdere bomen worden uitgestoten. Deze boompollenallergie wordt immers veroorzaakt door het stuifmeel van bomen als de berk, de hazelaar, de els en een aantal andere boomsoorten. Je bent dus niet allergisch voor de boom zelf.

De kritische grens hierbij is 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht. Als deze grens wordt overschreden (zoals vaak in het voorjaar het geval is), zullen mensen die gevoelig zijn voor berkenallergie dit merken. De weerssituatie speelt hierbij een belangrijke rol. Vooral droog, warm weer met relatief veel wind is een ongunstige situatie. Regenval zorgt ervoor dat de pollen uit de lucht worden gespoeld. 

Het ontstaan van allergische reacties van een berkenpollenallergie

Het ontstaan van allergische reacties van een berkenpollenallergie is een gevolg als je immuunsysteem het stuifmeel van berken en andere bomen niet goed kan verwerken. Hierdoor wordt dit allergeen ten onrechte gezien als kwaadaardige lichaamsvreemde stof. Het gevolg is dat er een afweerreactie wordt geactiveerd. Hierdoor ontstaan de bekende symptomen zoals een loopneus, veel niezen en tranende ogen. Dit zijn klachten die overeenkomen met hooikoorts.

Overeenkomsten tussen een allergie voor de berkenpol en hooikoorts

Doordat er duidelijke overeenkomsten zijn tussen een allergie voor de berkenpol en hooikoorts is het lastig om deze overgevoeligheidsvormen te onderscheiden. De symptomen zijn immers hetzelfde en het berkenpollenseizoen kan overlappen met het hooikoortsseizoen mede omdat meerdere bomen het klachten veroorzakende stuifmeel uitstoten. 

Een belangrijke karakteristieke eigenschap waaraan een berkenallergie goed te herkennen is, is de kruisreactie (kruisallergie) die bij deze vorm van overgevoeligheid kan ontstaan. Een kruisreactie is een allergische reactie in vorm van een kriebel in de keel dat ontstaat door het eten van specifieke groenten of fruit zoals appels. Dit komt omdat een deel van de structuur van een stuifmeelkorrel overeenkomstig is met specifieke voedselstructuren. Het menselijk immuunsysteem is niet in staat om deze allergenen van elkaar te onderscheiden.

Hoe een berkenallergie kan worden vastgesteld

Er bestaan diverse tests op internet waarmee je voor jezelf al kunt vaststellen of je last hebt van een berkenpollenallergie. Een huisarts kan via een bloedanalyse definitief een berkenallergie vaststellen. Hij of zij kan je hiervoor doorverwijzen naar een allergiespecialist. Er zijn speciale klinieken die gespecialiseerd zijn in het vaststellen en behandelen van allergische klachten.

Wat te doen tegen berkenpollenallergie?

Er zijn diverse medicijnen verkrijgbaar om de symptomen van een berkenpollenallergie te bestrijden. Je kunt hierbij de keuze maken voor antihistaminica. Deze tabletten blokkeren de werking van histamine, een stof wat vrij komt in het lichaam bij een allergische reactie. Daarnaast zijn er tabletten op de markt dat het allergeen wat de berkenpollenallergie veroorzaakt aanmaakt waardoor een intolerantie ontstaat. De focus hierbij ligt op de oorzaak van de allergie en niet op de gevolgen. Een vergelijkbare optie is de keuze voor allergie immunotherapie. Deze oorzaakgerichte therapievorm wordt aangeboden in de hierin gespecialiseerde klinieken.