Boompollenallergie

Een boompollenallergie is een vorm van hooikoorts. De allergische verschijnselen worden bij deze overgevoeligheid veroorzaakt door het stuifmeel wat van specifieke boomsoorten afkomstig is. Boompollenallergie is dan ook een seizoen gerichte allergievorm. Het vermijden van allergenen is vrijwel niet moeilijk. Er zijn wel mogelijkheden om de symptomen en de gevoeligheid voor deze allergische vorm te bestrijden.
boompollenallergie

Els-, hazelaar-, berk-, populier- of plataan allergie?

Boompollenallergie is een verzamelterm voor een allergische reactie op het stuifmeel van verschillende boomsoorten. Het is niet zo dat je een els-, hazelaar-, berk-, populier- of plataan allergie hebt maar voor een bepaald type allergeen dat in het stuifmeel van al deze genoemde bomen zit. Het is een allergeen dat indirect door verschillende Europese boomsoorten wordt uitgestoten. Als je last hebt van boompollenallergie, zul je In Nederland vooral last hebben van de berk, de es en de hazelaar. Vooral de berkenpol geeft het meest overlast.

Symptomen van een boompollenallergie 

Als je allergisch bent voor boompollen, vertoont je lichaam een overgevoeligheidsreactie. Dit wil zeggen dat je lichaam een specifiek allergeen ten onrechte als een “indringer” ziet. Hierdoor zal het immuunsysteem ten onrechte geactiveerd worden. Je merkt dit aan de symptomen van een boompollenallergie die veel weg hebben van een stevige verkoudheid. Een boompollenallergie kan onder andere tot uiting komen door een loopneus, veelvuldig niezen, geïrriteerde ogen, kriebelhoest en vermoeidheid. Het verschil tussen een verkoudheid en deze vorm van allergische reactie is dat een verkoudheid van tijdelijke aard is en de symptomen van een boompollenallergie een wat langere tijd merkbaar zullen zijn.

Een andere lichamelijke reactie wat aan een allergie voor boompollen kan worden toegeschreven is jeuk aan het gehemelte bij het eten van specifieke groenten of fruit waarvan appels een bekend voorbeeld van zijn. Deze kriebel in de keel ontstaat door een kruisreactie als gevolg van de overeenkomst tussen de structuur van een stuifmeelkorrel met specifieke voedselstructuren. Het immuunsysteem van de mens is niet in staat om deze allergenen van elkaar te onderscheiden.

Boompollenallergie seizoen

Doordat een boompollenallergie gerelateerd is aan de bloeiperiode van de genoemde boomsoorten, is er sprake van een boompollenallergie seizoen. Deze periode gaat bij een zachte winter van start in de maand december en zal voortduren tot en met de maand mei. Vanaf februari is er sprake van een echte piek, mede omdat dit de periode is dat de berk (de voornaamste veroorzaker van de boompollenallergie) dan in bloei komt te staan. Uiteraard speelt de weerssituatie een belangrijke rol hierin. Vooral droog, warm weer met relatief veel wind zorgt voor een ongunstige situatie. De kritische grens bij deze allergie vorm is 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht. Als deze grens wordt overschreden zullen de mensen die gevoelig zijn voor deze allergeen dit merken. 

Wat te doen tegen een boompollenallergie? 

Een allergie voor boompollen kan worden vastgesteld door middel van een bloed analyse. Hiervoor kun je bij de huisarts of een speciale kliniek terecht. Het voorkomen van contact met het veroorzakende allergeen is uiteraard praktisch onmogelijk. Je kunt er wel voor kiezen om antihistaminica te gebruiken om de symptomen tegen te gaan. Deze medicijnen blokkeren de werking van histamine, een stof wat vrij komt in het lichaam bij een allergische reactie. Er kan ook gekozen worden voor immunotherapie. Dit is een therapie dat gericht is op de oorzaak van de klachten en niet op de gevolgen. Deze therapievorm wordt aangeboden in de hierin gespecialiseerde klinieken.