Cavia allergie

cavia allergie

Cavia’s zijn kleine harige beestjes die voor grote overlast kunnen veroorzaken bij mensen die last hebben een cavia allergie. Mensen die allergisch zijn voor de cavia (of een hamster) kunnen veel lichamelijke ongemakken ervaren. Een hypoallergene cavia bestaat helaas niet maar er zijn wel andere methoden om de overlast van een cavia allergie te beperken of volledig weg te nemen. 

Allergische reacties door het houden van cavia’s, hoe ontstaan die?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat de pels van cavia’s of hamsters de oorzaak zijn van allergische reacties. Dit is echter niet het geval. Cavia’s produceren een aantal eiwitten (Cav p1 ™ Cav p6) die een allergische reactie bij mensen kunnen veroorzaken. Deze eiwitten (ook wel allergenen genoemd) zitten in de huidresten, het speeksel, de urine, de uitwerpselen en in het bloed van cavia’s. Ook in gedroogde vorm zijn deze allergenen (van een microscopische afmeting) actief. Hierdoor is er zelfs een betere verspreiding mogelijk. Deze allergenen ademen we via de mond en neus in of bereiken via de huid het menselijk lichaam. Allergenen zijn dan voor veel mensen onschadelijke stoffen maar personen die overgevoelig zijn voor specifieke allergenen zullen overgevoeligheidsreacties ervaren.   

Allergisch voor een cavia? Dit zijn de veelvoorkomende symptomen

Een cavia allergie zorgt voor een prikkeling van het immuunsysteem. Het afweersysteem zal in werking treden omdat onschadelijke allergenen als schadelijk worden beschouwd. Als reactie hierop zullen er door het lichaam antistoffen worden aangemaakt. Het zijn juist deze antistoffen die een kettingreactie in het lichaam veroorzaken. Door middel van een bloedanalyse kan een huisarts dit vaststellen maar in de meeste gevallen geven de verschijnselen ook een goed beeld. 

Allergisch voor cavia zijn komt tot uiting door de volgende symptomen:

  • Jeukende huid
  • Tranende en geïrriteerde ogen
  • Astma gerelateerde klachten
  • Hoestbuien
  • Niesbuien
  • Loopneus
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn

Wat is er te doen tegen een cavia allergie?

Een cavia allergie is niet leeftijdsgebonden en kan op ieder moment ontstaan. Zoals aangeven zijn er veel stappen die gezet kunnen worden tegen een cavia allergie. De eerste stap heeft uiteraard betrekking op hygiëne. Door het goed schoonhouden van de ruimte waar de cavia- of hamster kooi staat, kunnen al veel problemen voorkomen worden. Daarnaast kan direct contact met het beestje beter vermeden worden. Ook het gebruik van speciale luchtreinigers of stofzuigers kunnen allergie gerelateerde klachten wegnemen. Daarnaast hebben veel mensen baat bij het gebruik van antihistaminica medicijnen en zijn er klinieken die zich gespecialiseerd hebben in behandeling van dit soort klachten. Er zijn dus nog veel stappen te zetten, voordat er afscheid moet worden genomen van de cavia!