Contactallergie

contactallergie

Contactallergie of contacteczeem is een huidaandoening die wordt veroorzaakt doordat een bepaalde stof (een allergeen) in contact komt met de huid. Deze stof kan ook zonlicht zijn (zonneallergie). De eerste keer dat de huid in contact komt met de allergeen ontwikkelt het immuunsysteem een grote hoeveelheid antistoffen. De volgende keer dat de huid in contact komt met de stof, denkt het immuunsysteem dat het om een vijandige stof gaat en reageert heftig met ontstekingen tot gevolg. Het is mogelijk dat het jaren duurt om de allergie te ontwikkelen, maar zodra dit eenmaal gebeurd is, is er vaak nog maar een minimale hoeveelheid van de stof nodig om een reactie uit te lokken.

Wat zijn de symptomen van contactallergie en hoe ontstaan ze?

Bij een allergische reactie kunnen er twee soorten symptomen ontstaan. Bij een acute allergische reactie ontstaan er zwellingen, vochtblaasjes en roodheid. De blaasjes drogen na verloop van tijd uit, en gaan dan schilferen. Als er sprake is van een chronische allergie wordt de huid dik, gaat deze meer schilferen en als de huid droog is ontstaan er sneetjes in de huid die erg pijnlijk kunnen zijn.

De oorzaak van de allergische reactie is vaak vrij makkelijk te vinden aan de hand van de locatie van de allergie. Veel voorkomende plaatsen voor contacteczeem zijn het gezicht, hoofdhuid en oogleden (make-up, haarverzorgingsproducten), oren (oorbellen), voeten (leer of lijm van de schoenen), handen (handverzorgingsproducten, stoffen die gebruikt worden bij werk of hobby, handschoenen, horloge), en buik (metaal van riem of broeksknoop).

Bij wie komt contactallergie voor?

Zoals eerder genoemd kan het soms belangrijk zijn dat er langere tijd (intensief) met een stof gewerkt wordt alvorens een allergie zich gaat ontwikkelen. In tegenstelling tot de meeste andere allergieën (zoals hooikoorts of astma) is contacteczeem of aanleg voor contacteczeem niet erfelijk. Contactallergie kan zich op ieder moment ontwikkelen en zodra de allergie zich eenmaal ontwikkeld heeft, verdwijnt deze zelden weer.

Om te ontdekken voor welke stof precies er een allergie bestaat kunt u een zogenaamde plakproef laten doen. Hierbij worden er met behulp van pleisters kleine hoeveelheden van bekende allergenen op de huid aangebracht. Na twee dagen kan er dan bekeken worden welke stof er een reactie veroorzaakt heeft, en welke niet.

Contactallergie tips & geneesmiddelen voor contactallergie

Zodra er bekend is voor welke stof er een allergie bestaat, is de beste genezing om contact met die stof simpelweg te vermijden. Om een reactie van contacteczeem te bestrijden kan er een zalf ingezet worden met corticosteroïden. Dit werkt ontstekingsremmend en zorgt er dus voor dat de blaasjes verdwijnen. In combinatie met een vette crème die de huid vet houdt kan de huid op deze manier goed genezen. Er is ook een zalf beschikbaar bij de drogist die geen gebruik maakt van corticosteroïden (Parfenac). Voor zeer ernstige en moeilijk te bestrijden eczeem kan er ook lichttherapie ingezet worden. Het is mogelijk dat de contacteczeem verergerd wordt door irritaties. Het is daarom aan te raden om niet te warm en te lang te douchen, en niet teveel en te vaak zeep of andere verzorgings- of schoonmaakmiddelen te gebruiken.