De verborgen verbanden tussen migraine en allergieën

De verborgen verbanden tussen migraine en allergieën

Migraine en allergieën zijn op het eerste gezicht twee verschillende gezondheidsproblemen. Heb je vaker te maken met een migraine aanval? Dan weet je maar al te goed hoe heftig het is. Deze intense vorm van hoofdpijn gaat vaak gepaard met vervelende symptomen. Je kunt hierbij denken aan misselijkheid en braken, maar je kunt ook overgevoelig zijn voor licht en geluid. Het hebben van een of meerdere allergieën is natuurlijk ook enorm vervelend. Dit is een overreactie van het immuunsysteem op stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn. Denk daarbij aan: 

  • Pollen
  • Stof
  • Bepaalde voedingsmiddelen

Ondanks hun verschillen, tonen steeds meer onderzoeken aan dat er een verband bestaat tussen migraine en allergieën. Je komt er net even wat meer over te weten in dit blog.

De rol van histamine bij migraine en een allergie

Een van de sleutelfactoren die de link tussen migraine en allergieën kunnen verklaren? Dat is het stofje histamine. Histamine wordt door het lichaam geproduceerd. Dit is niets meer dan een reactie op de allergenen die gaande zijn. Het speelt een cruciale rol in allergische reacties. Denk daarbij aan het veroorzaken van ontstekingen, jeuk, en zwelling. Maar  histamine is ook betrokken bij het reguleren van diverse lichaamsfuncties. Enkele bekende hiervan zijn de bloeddruk en de darmfunctie.

En bij mensen met migraine? Daar kan er een verhoogde gevoeligheid voor histamine in het spel zijn. Het is uit onderzoek namelijk aangetoond dat histamine de bloedvaten in de hersenen kan verwijden. Wat er dan gebeurt? Dit kan weer bijdragen aan de hoofdpijn die zo kenmerkend is voor de klachten die bij migraine komen kijken. Ook kan migraine zorgen voor een verminderde activiteit van diamine oxidase (DAO). Dit is een enzym dat histamine in het lichaam afbreekt. 

Voedselintoleranties en migraine

Naast omgevingsallergieën, kunnen voedselallergieën en -intoleranties een rol spelen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen namelijk net even wat sneller migraine veroorzaken. Dit zijn onder andere:

  • Chocolade
  • Kaas
  • Alcohol (met name rode wijn)
  • Bewerkte vleeswaren

Deze voedingsmiddelen bevatten vaak tyramine, histamine of andere biogene aminen. Dit zijn de stofjes die bij gevoelige personen migraine kunnen uitlokken.

Ben je al bekend met seizoensgebonden migraine?

Veel mensen merken dat hun migraineaanvallen seizoensgebonden zijn. Dit betekent dat de aanvallen vaak erger zijn in de lente en de herfst. Dit is dan ook precies de tijd wanneer de pollen en andere allergenen in de lucht toenemen. Dit wijst op een mogelijke link tussen seizoensgebonden allergieën en migraine. De ontstekingsreactie die door de allergenen wordt veroorzaakt, kan voor een deel bijdragen aan de frequentie en ernst van migraine aanvallen.

Het immuunsysteem en ontsteking

Een ander belangrijk aspect van de verbinding tussen migraine en allergieën? Dat is het immuunsysteem. Migraine wordt steeds vaker gezien als een ontstekingsziekte. Hier spelen pro-inflammatoire cytokines een belangrijke rol. Dit zijn chemische boodschappers van het immuunsysteem, een rol in het ontstaan van pijn. Allergieën staan daarnaast ook in lijn met verhoogde niveaus van ontstekingsstoffen. Chronische ontsteking, een gemeenschappelijke factor bij zowel allergieën als migraine, kan dus een brug vormen.

Er zijn nieuwe behandelingen mogelijk voor deze nieuwe ontwikkeling

De ontdekking van de (verborgen) verbanden tussen migraine en allergieën opent nieuwe wegen voor behandeling en preventie. Antihistaminica kan worden gebruikt om allergieën te behandelen. Maar het kan mogelijk ook helpen migraine aanvallen te verminderen. Daarnaast kan een speciaal dieet nuttig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor overgevoeligheid voor voedsel.

En voor mensen met seizoensgebonden migraine? Dan kunnen preventieve maatregelen erg veel verschil maken. Je kunt hierbij denken aan:

  • Het vermijden van blootstelling aan bekende allergenen
  • Het gebruik van luchtzuiveraars binnenshuis

Het kan helpen de frequentie van aanvallen te verminderen. Ook kunnen ontstekingsremmende behandelingen effectief zijn bij het beheersen van zowel allergische reacties als migraine.