Gezonde leefstijl: meet uw bloeddruk

Gezonde leefstijl meet uw bloeddruk

Wanneer u een allergie heeft kan dit vervelende gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Gelukkig is er vaak wel wat aan te doen. Net als een allergie zijn er nog meer gezondheidsparameters die vervelende problemen met zich mee kunnen brengen. Één daarvan is een hoge bloeddruk. De Nederlandse Hartstichting besteedt veel aandacht aan een gezond en vitaal leven. Zij doen dit door jaarlijks een bloeddruk campagne op te zetten. Deze campagne wordt onder andere breed uitgemeten op de landelijke televisie en bij diverse thuiszorgwinkels waar u dan zelf eenvoudig uw bloeddruk kunt laten op meten.

Hoe komt u achter uw bloeddruk?

Er is eigenlijk maar één manier om achter uw bloeddruk te komen. De manier om erachter te komen is door het te meten. Het meten van de bloeddruk kan bij de huisarts maar u kunt vanzelfsprekend ook zelf een bloeddrukmeter aanschaffen. Wanneer u een eigen bloeddrukmeter heeft kunt u zelf, op de voor u gewenste tijden een meting uitvoeren. Er zijn diverse gespecialiseerde winkels waar u een bloeddrukmeter kunt kopen. Te denken valt aan thuiszorgwinkels en winkels op internet.

Wat zijn goede waarden?

Wanneer u uw bloeddrukwaarden in kaart hebt gebracht wilt u natuurlijk weten wat dit betekend. Wat zijn nou goede waarden en wanneer wordt het tijd om er wat aan te doen? In de regel zijn dit de richtlijnen:

  • Bovendruk moet (in het gemiddelde) onder de 140 punten zitten
  • Onderdruk moet (in het gemiddelde) onder de 90 punten zitten

Wanneer u thuis meet kunt u het beste 5 punten van deze waarden afhalen. Thuis zijn de waarden namelijk iets lager dan bij een huisarts of in het ziekenhuis.

Wat moet u doen als uw bloeddruk te hoog is?

Een belangrijke stap is om altijd te kijken of u iets aan uw levensstijl kunt doen. Rookt u? Stop dan. Drinkt u? Stop dan of probeer in ieder geval te minderen. Eet u veel bewerkt eten? Kijk hier dan ook goed naar. Is uw BMI goed? Zo zijn er nog tal van andere levensstijl factoren waar u naar kunt kijken. U kunt dit samen met de huisarts doen. Wanneer uw bloeddruk niet daalt bij het aanpassen van uw levensstijl kunt u met een arts verdere vervolgstappen bespreken. Een mogelijk stap hierin is het gebruik van medicatie die de arts u dan zal voorschrijven. Dit zal altijd in overleg gaan met uw arts. Verstandig is ook om bij vragen altijd contact op te nemen met uw huisarts.