Hazelaar allergie

Een hazelaar allergie is een vorm van hooikoorts. Bij deze vorm van overgevoeligheid is er niet direct sprake van een allergie voor de boom zelf, maar wel voor het stuifmeel die door de hazelaar wordt uitgescheiden. Een hazelaar allergie kan vervelende gezondheidsklachten veroorzaken die veel weg hebben van een zware verkoudheid. Er zijn echter wel mogelijkheden om wat aan deze overgevoeligheidsreacties te doen.
hazelaar allergie

Hooikoorts in vorm van allergie voor de hazelaar

Een allergie voor de hazelaar valt onder de boom pollen allergieën. Deze vorm van allergie valt weer onder de verzamelterm hooikoorts. Een hazelaar allergie kent veel overeenkomsten met een allergische reactie voor de berk en de es. Dit komt omdat deze bomen dezelfde stuifmeel verspreiden. Dit betekent dus dat de symptomen vanaf december tot en met de maand mei merkbaar zullen zijn. 

Symptomen hazelaar allergie 

Dat de symptomen van een hazelaar allergie overeenkomen met een zware verkoudheid is goed te verklaren. De allergenen van deze bomen zorgen ervoor dat het afweersysteem van het menselijk lichaam (bij mensen met een overgevoeligheid) wordt geactiveerd. Dit is het gevolg van het feit dat dit allergeen ten onrechte als schadelijk wordt beoordeeld. De verkoudheid gerelateerde klachten zijn reacties van het immuunsysteem. Dit is een verklaring waarom klachten als een loopneus, tranende ogen en veelvuldig niezen de belangrijkste symptomen zijn van een hazelaar allergie. Daarnaast hebben veel mensen die last hebben van een overgevoeligheid ook last van allergische astma. Hierdoor kunnen klachten als benauwdheid en veelvuldig kuchen ontstaan.

Kruisreactie bij allergie voor de hazelaar

Bij een allergie voor de hazelaar komt vaak ook een kruisreactie (ook wel “kruisallergie” genoemd) voor. Dit is een overgevoeligheid (kriebelend gevoel, tinteling in de mond) bij het eten van specifieke voedingsstoffen zoals appel, meloen, paprika, tomaten, aardappelen en sinaasappelen. Het is een reactie dat ook wel bekend staat als het Oraal Allergie Syndroom (O.A.S.). Dit syndroom wordt veroorzaakt doordat het lichaam niet in staat is om onderscheid te maken tussen de eiwitten die in het stuifmeel van de hazelaar bevinden en de eiwitstructuur van de genoemde voedingsstoffen. Deze irritaties in de mond verdwijnen na een korte tijd en zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Wat te doen tegen allergische reacties als gevolg van contact met de hazelaar?

Een allergie voor de hazelaar kan door de huisarts worden vastgesteld door middel van een bloedanalyse. Hiervoor kun je ook terecht bij een allergie specialist zoals een allergoloog of KNO-arts. Er zijn een aantal behandelingen mogelijk als je erg veel overlast ervaart van de allergische reacties als gevolg van contact met de hazelaar. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om antihistaminica te gebruiken. Dit is een medicijn dat gericht is op het onderdrukken van symptomen. De werking is gericht op het blokkeren van de werking van histamine. Dit is de een stof dat in een menselijk lichaam vrijkomt bij een allergische reactie. 

Een manier om de oorzaak van de hazelaar allergie te bestrijden is door te kiezen om een immunotherapie te ondergaan. Deze therapie wordt aangeboden in gespecialiseerde klinieken en is gericht op het gewend maken van het lichaam op het specifieke allergeen die de klachten van een hazelaar allergie veroorzaken. In dit geval wordt er dan gekozen voor een effectieve bronbestrijding.