Hondenallergie

hondenallergie

Hondenallergie is een aandoening waarbij er allergische reacties ontstaan door het contact met een hond. Een allergie voor de hond kan veel vervelende klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen variëren van allergische rhinitis, dus een allergische reactie ter hoogte van de neus en luchtwegen, huidproblemen of hoofdpijnklachten. Het is daarom zeker belangrijk de juiste stappen te zetten om de gevolgen van hondenallergie weg te nemen of in ieder geval flink te reduceren.

Allergie voor je hond, hoe ontstaat dit?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn het niet de haren van de hond die voor de allergische reacties van het menselijk lichaam zorgen. Een allergie voor een hond ontstaat door de moleculen uit de urine, het zweet, de huidschilfers en het speeksel van het dier. Een hondenallergie kan vrij plotseling merkbaar zijn. Van het ene op het andere moment ontstaat er een allergische reactie, vaak ongeveer een half uur nadat iemand met een hond in contact is geweest. Het nadeel van een allergie voor honden is dat dit het hele jaar kan voorkomen. Een allergie voor honden is immers niet seizoensgebonden zoals wel het geval is met bijvoorbeeld een pollenallergie. Hondenallergie is dus situatie afhankelijk waarmee deze allergische reactie vergelijkbaar is met huisstofmijt.

Allergisch voor honden? Dit zijn de symptomen.

Veel mensen die plotseling vermoeidheidsklachten of andere overgevoeligheidsreacties krijgen, weten wel dat dit allergie gerelateerd is maar weten niet direct de oorzaak. Als ze met een hond in contact geweest zijn (alleen het even aaien van een hond als begroeting is al voldoende) vragen ze zich terecht af of de hond de oorzaak kan zijn. Veel mensen zijn immers allergische voor honden. Een hondenallergie is herkenbaar aan de volgende symptomen:

  • Astma gerelateerde klachten dus kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling
  • Benauwdheid
  • Verkoudheidsklachten zoals een verstopte neus en niesbuien
  • Jeukende- en tranende ogen
  • Slecht slapen
  • Vermoeidheidsklachten
  • Hoofdpijn
  • Huidklachten zoals rode uitslag jeuk en eczeem

Hoe kan een hondenallergie ontstaan?

Een allergische reactie is een ongewenste reactie van het immuunsysteem op een onschadelijke stof. Ons afweersysteem wordt dus geprikkeld. Deze onschadelijke stof (ditmaal vanaf een hond afkomstig) wordt ook wel allergenen genoemd. Allergenen bestaan voornamelijk uit eiwitten die gewoon in de natuur voorkomen. De belangrijkste honden allergeen is het Can f 1 eiwit. Dit allergeen wordt voornamelijk aangetroffen in het speeksel van de hond. Dit in tegenstelling tot het belangrijkste kattenallergeen. Fel d 1 is juist voornamelijk te vinden in de huid van de kat.  

Deze allergenen ademen we via de mond en neus in of bereiken via de huid het menselijk lichaam. Allergenen zijn dan ook onschadelijke stoffen. Alleen mensen die overgevoelig zijn voor specifieke allergenen ervaren allergische reacties. 

Een hondenallergie kan op iedere leeftijd ontstaan en is niet leeftijd gebonden. Het is in dit geval niet zo dat dit als baby of kind ontwikkeld wordt. Een allergie is niet erfelijk maar zal wel de aanleg verhogen om een allergie te ontwikkelen. Baby’s of kinderen hebben een grotere kans op allergische reacties als één van de ouders of beide ouders bijvoorbeeld last hebben van hondenallergie. De ernst van de klachten kunnen per persoon verschillen.

Bij welke honden is er de minste kans op contactallergie hond?

Hoewel de haren zoals aangegeven niet de directe oorzaken zijn van een hondenallergie, is er bij een kortharige viervoeter de minste kans op contactallergie hond verschijnselen. Hondenrassen als de Malteser, de Portugese Waterhond of een kortharige Poedel verspreiden minder allergenen doordat zij minder haar verliezen en hierdoor minder dode huidcellen produceren. 

Naast de keuze met betrekking tot bij welke hond het minste kans is op allergische reacties, speelt hygiëne ook een belangrijke rol bij het verminderen van klachten. Het regelmatig wassen en borstelen van de hond speelt hierbij een rol maar ook het schoonhouden van de ruimtes waar de hond zich bevindt is van groot belang. Helaas is zo de kans op allergische overlast niet helemaal geweken. Honden allergeen wordt op veel plekken aangetroffen. Het is niet mogelijk om een omgeving volledig allergeen vrij te maken. Daarnaast is honden allergeen detecteerbaar in zeer veel openbare ruimtes zoals in het ov, op scholen en in winkels. Het allergeen wordt immers via de kleding overgedragen.   

Hondenallergie test

Om er zeker van te zijn dat een persoon allergisch is voor honden, kan een hondenallergie test worden uitgevoerd. Er zijn verschillende methoden om deze test uit te voeren. Een online allergietest geeft een indicatie hierover. Aan de hand van de antwoorden op enkele vragen, wordt beoordeeld of er de mogelijkheid is dat er sprake kan zijn van een hondenallergie. Deze test geeft een indicatie maar de informatie kan niet worden gebruikt als vervanging van de diagnose van een huisarts. Een huisarts zal definitief kunnen vaststellen dat er sprake is van een hondenallergie na een bloedanalyse (RAST test). Een andere optie is om verschillende allergenen op of onder de huid te plaatsen om reacties te meten en hieruit een diagnose te stellen.

Wat te doen bij een hondenallergie?

Een hondenallergie is op verschillende manieren te behandelen. Er zijn gespecialiseerde klinieken waar u terecht kunt voor zo’n behandeling. Er zijn ook medicijnen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Deze medicatie (antihistaminica) is goed te verkrijgen via de reguliere (online) verkooppunten.  Deze antihistaminica (vaak in vorm van pillen of tabletten) voorkomen dat ontstekingsbevorderende stoffen, die voor de allergische klachten verantwoordelijk zijn, in de slijmvliezen worden losgelaten.

Een andere mogelijkheid is het maken van een keuze maken voor een luchtreiniger die speciaal voor deze doelstellingen is ontwikkeld. Het plaatsen van zo’n luchtreiniger heeft bij veel mensen al een groot effect op de overlast door hondenallergie. Tot slot is het goed te realiseren dat een eenvoudige investering voor een speciale stofzuiger tegen hondenharen al flink wat allergische overlast kan wegnemen. Dit soort stofzuigers voor hondenharen zorgen er immers voor dat het vuil dat opgezogen wordt in een goed afgesloten stofzuigerzak zal verdwijnen.      

Allergie voor de hond, moet de onvermijdelijke stap gezet worden?

Veel mensen denken bij een allergie voor de hond dat direct de onvermijdelijke stap gezet moet worden. Gelukkig is het niet direct nodig dat uw trouwe viervoeter het gezin moet verlaten. Er zijn immers nog veel andere mogelijkheden om het probleem weg te nemen. De hond vormt in veel gevallen een belangrijke rol binnen een gezin. Er zijn gelukkig dan ook maar weinig mensen die deze keuze zouden maken zonder eerst alle andere opties te hebben geprobeerd.