Hooikoortsseizoen, hoe ziet de pollenkalender eruit?

Het hooikoortsseizoen is voor veel mensen met een overgevoeligheid voor pollen een van de lastigste periodes van het jaar. Het hooikoortsseizoen wordt weergegeven in de welbekende pollenkalender. Hierop is duidelijk zichtbaar dat periode van overlast van allergische reacties afhangt voor welke pollen je allergisch bent.
hooikoortsseizoen

Overgevoeligheid bij pollenallergie, meerdere pieken in de pollenkalender

Hooikoorts staat ook wel bekend als pollenallergie. Als je last hebt van hooikoorts ben je extra gevoelig voor het stuifmeel (de pollen) die uit bomen, grassen en onkruiden afkomstig zijn. Deze pollen zijn de allergenen die het afweersysteem van het lichaam ten onrechte in werking zet. De pollen worden immers door het afweersysteem van overgevoelige mensen ten onrechte aan het werk gezet. Hierdoor ontstaan de bekende lichamelijke reacties als veel niezen, een loopneus en gevoelige ogen.  

 Zoals je leest is hooikoorts een verzamelterm voor overgevoeligheid waarbij er meerdere veroorzakers aan te wijzen zijn. Zowel bomen, grassen als onkruiden kunnen hooikoortsklachten veroorzaken. Hieruit blijkt ook wel dat op de pollenkalender meerdere pieken kunnen worden waargenomen.

Hoe lang loopt het hooikoortsseizoen?

Je zou kunnen zeggen dat het hooikoortsseizoen het hele jaar doorloopt. De hazelaar en de els zijn twee bomen die een vorm van berkenpollenallergie veroorzaken. Het stuifmeel van deze bomen komt vrij in februari. Deze bomen zijn matig allergeen in tegenstelling tot de berk. Deze boomsoort is grotendeels verantwoordelijk voor hooikoorts. De berk staat in april en mei in bloei en veroorzaakt in die periode veel overlast voor de groep mensen die hier gevoelig voor zijn.

Veroorzakers van hooikoorts in augustus

Eind mei tot en met begin juli is de periode waarin veel grassen in bloei staan. Ook dit is een zware periode voor hooikoortspatiënten. Graspollen zijn zeer sterk allergeen en zorgen voor de meest heftige hooikoorts reacties. Als het veel geregend heeft gedurende deze bloeiperiode kunnen de grassen zelfs in de maand augustus nog veel overlast veroorzaken! De maanden juli en augustus zijn ook de maanden waarin veel kruiden zoals zuring, weegbree en bijvoet bloeien. Deze kruiden worden als matig allergeen gezien maar als je een persoon bent die hier last van hebt, kunnen de gevolgen erg vervelend zijn.

Hooikoortsklachten in de winter en oktober kan dat?

De ambrosia kan in september en oktober een veroorzaker zijn van hooikoortsklachten. Deze plant komt niet overal in Nederland voor en is matig allergeen. De bloeiperiode van de ambrosia kenmerkt het einde van het hooikoortsseizoen. Hooikoortsklachten in de winter komen nauwelijks voor. Het weer en bijbehorende invloeden van de natuur spelen hierin een belangrijke rol en kunnen de pollenkalender nog wel eens veranderen. Het is dan ook verstandig om de pollenverwachting in de gaten te houden als je last hebt van hooikoorts!