Huisdierenallergie

huisdierenallergie

Dierenallergie is een allergie waarbij een persoon gevoelig is voor het haar, speeksel of de urine van een dier. Meestal worden de allergische reacties opgewekt door honden en katten (katten allergie), maar ook andere huisdieren zoals ratten, konijnen, cavia’s, vogels, paarden en koeien kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van huisdierenallergie en hoe ontstaan ze?

Zodra de allergische persoon in contact komt met de veroorzakende stof, volgt er een reactie waarbij er in het lichaam histamine aangemaakt wordt. Dit veroorzaakt onder andere niezen, een lopende of vastzittende neus, jeukende of tranende ogen, eczeem, of een rode geïrriteerde huid (uitslag). Ook kunnen de luchtwegen opzwellen waardoor de persoon last krijgt van kortademigheid, een piepende ademhaling of benauwdheid (astmatische symptomen). Indien er ook een allergie bestaat voor pollen (hooikoorts), kan dit de symptomen verergeren.

Bij wie komt huisdierenallergie voor?

Dierenallergie is een allergie die zich, net als de meeste andere allergieën, ontwikkelt tijdens de eerste 8 tot 30 jaar. Dierenallergie is erfelijk, en met name als beide ouders allergisch zijn is de kans groot dat een kind dit ook krijgt. Dierenallergie is een allergie die naar mate u ouder wordt zal afnemen. Er zijn verschillende manieren om te testen of u allergisch bent. U kunt een bloed analyse laten uitvoeren (RAST test), of voor een nauwkeuriger resultaat kunt u een huidtest doen. Bij een huidtest worden er kleine hoeveelheden van een aantal allergenen onder of op de huid geplaatst, waarna er wordt gekeken welke allergenen wel en niet een reactie veroorzaken.

Dierenallergie tips & oplossingen voor huisdierenallergie

Bij een allergie is het belangrijk dat er geprobeerd wordt om de allergenen zoveel mogelijk te vermijden. Als u allergisch bent voor huisdieren, dan is de beste optie om ervoor te zorgen dat er zich geen huisdieren binnenshuis bevinden. Als u toch besluit een huisdier te nemen, probeer dan het aantal oppervlakken waarop het speeksel, haren of urine kan achterblijven te minimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn gladde vloeren in plaats van tapijt en allergievrij beddengoed wat vaak gewassen kan worden. Verder is het gebruik van een stofzuiger zonder stofzuigerzak en met HEPA filter aan te raden. Verder zijn er verschillende soorten medicijnen beschikbaar voor uw dierenallergie. Vaak worden antihistamine medicijnen gebruikt, die de symptomen van geïrriteerde neus en ogen bestrijden. Ook kan er gebruik gemaakt worden van corticosteroïden om de symptomen in de neus te bestrijden. Als de dierenallergie ook astmatische symptomen veroorzaakt, kunt u gebruik maken van medicijnen die de spieren rond de luchtwegen verslappen. Dit elimineert de benauwdheid en kortademigheid binnen enkele minuten. Als een preventieve maatregel kunt u tenslotte ook gebruik maken van corticosteroïden die u inhaleert, hierdoor zal de irritatie en extra gevoeligheid van de luchtwegen afnemen.