Huisstofmijt bestrijden

Hoewel huisstofmijten microscopisch kleine spinachtige organismen zijn, is het bestrijden van de huismijt zeker mogelijk. Een effectieve huisstofmijt bestrijding is van groot belang want zeer veel mensen ondervinden lichamelijke klachten als gevolg van een huisstofmijt allergie. Huisstofmijt bestrijden kan op verschillende manieren. Met een aantal zeer praktische handelingen of keuzes is de bestrijding van huismijt relatief eenvoudig en kunnen de klachten die gerelateerd zijn aan allergische reacties door de aanwezigheid van huismijten voor een groot deel worden weggenomen.
huisstofmijt bestrijden

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten (ook wel huismijten genoemd) zijn een spinachtig organisme. Deze arachniden bijten niet maar kunnen zichzelf voeden met huidschilfers van mensen en dieren of met schimmels. Huisstofmijten bevinden zich in iedere woonruimte, ook in ruimtes die heel schoon zijn. Vooral matrassen, kussens, dekens, gestoffeerd meubilair, gordijnen en tapijt zijn plaatsen waar de huisstofmijten graag vertoeven. Ook de wat warmere vochtige ruimtes waar er snel schimmel kan ontstaan, is een plaats waar een huisstofmijt zich goed kan handhaven. 

Hoe een allergische reactie op huismijten ontstaat

Een overgevoeligheid voor de huismijt is geen reactie op het kleine beestje zelf maar op de uitwerpselen van de arachniden. Als gevolg van een allergische reactie, komen een aantal antistoffen (waaronder histamine) in het lichaam vrij. Dit komt omdat het afweersysteem in het menselijk lichaam wordt geprikkeld. Deze reactie kan eigenlijk het beste worden gezien als een ongewenste reactie van het immuunsysteem op een onschadelijke stof (de allergenen). Alleen mensen die overgevoelig zijn voor specifieke allergenen ervaren allergische reacties. Andere mensen hebben géén klachten. Deze klachten kunnen zich vrij plots manifesteren. Een kort verblijf in een stoffige ruimte kan al genoeg zijn om een relatief lange tijd overlast van een allergische reactie te ervaren.

Vaststellen huisstofmijtallergie 

Een huisstofmijt allergie kan zich het gehele jaar door ontwikkelen en is dus niet seizoensgebonden zoals dit bijvoorbeeld bij een pollenallergie (hooikoorts) het geval is. Het ontwikkelen van deze intolerantie is niet leeftijdsgebonden. Een intolerantie voor huisstofmijten kan op jonge leeftijd ontwikkeld worden maar ook in een later stadium. Erfelijkheid speelt hierbij géén directe rol. Het is echter wel zo dat als er allergie voor huisstofmijt in de familie (bij de vader en/of moeder) heerst, de aanleg van een persoon hiervoor groter kan zijn. 

Er worden op internet tests aangeboden waarmee een beeld kan worden gevormd of er sprake kan zijn van een huisstofmijt allergie. Het is alleen erg lastig om op basis hiervan de klachten toe te schrijven aan deze allergie. Er zijn immers zeer veel andere allergie vormen. De conclusie die getrokken wordt uit een dergelijke test kan dan ook niet worden gebruikt als vervanging van de diagnose van een huisarts. Een huisarts kan een eventuele huismijt allergie definitief vaststellen op basis van de uitslag van een bloedanalyse (RAST test). Een andere optie is om verschillende allergenen op of onder de huid te plaatsen om reacties te meten en hieruit een diagnose te stellen.

Waarom huismijt bestrijden van groot belang is

Het bestrijden van huisstofmijt is van groot belang omdat een allergische reactie veel lichamelijke ongemakken als gevolg kan hebben. Bekende symptomen van huisstofmijt zijn onder andere:

  • Allergische rhinitis (loopneus, verstopte neus)
  • Rode, tranende en jeukende ogen
  • Vaak niezen
  • Kriebelhoest
  • Benauwdheid (vergelijkbaar met astma)
  • Kortademigheid
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Huidklachten

Wat te doen tegen huisstofmijt?

Op de vraag “wat te doen tegen huisstofmijt” zijn meerdere antwoorden te geven. Allereerst is het goed om te benadrukken dat geen enkele ruimte volledig huisstofmijt vrij kan worden gemaakt. De overlast beperken is echter wel een zeer reële optie. Mensen die zich afvragen wat te doen tegen huisstofmijt allergie, doen er verstandig aan om eerst te kijken naar de ventilatie en hygiëne in een woning. Huisstofmijt komt immers vooral voor in ruimtes waar slecht wordt geventileerd en schoongemaakt. Daarnaast speelt de inrichting van een woning een belangrijke rol. Een tapijt trekt bijvoorbeeld veel meer huisstofmijten aan dan een laminaatvloer. Ook het regelmatig wassen van bijvoorbeeld het beddengoed (op minimaal 60 graden) behoort tot de belangrijke tips als antwoord op de vraag wat er het beste gedaan van worden tegen huisstofmijt. 

Medicijnen om gevolgen intolerantie huisstofmijt te onderdrukken

Een andere keuze die gemaakt kan worden om de gevolgen van intolerantie huisstofmijt te onderdrukken, is door medicijnen te gebruiken. Er is hierbij wel sprake van symptoombestrijding en niet van het aanpakken van de bron, wat voor een thuissituatie zeker wel aan te raden is. Intolerantie medicijnen worden ook wel “antihistaminica” genoemd. Deze antihistaminica (die verkrijgbaar zijn in vorm van pillen, tabletten of een spray) voorkomen dat ontstekingsbevorderende stoffen, die voor de allergische klachten verantwoordelijk zijn, in de slijmvliezen worden losgelaten.

Huisstofmijt bestrijden op de meest efficiënte manier

Hoewel er met de bovengenoemde tips met betrekking tot het bestrijden van huismijten al een aantal flinke stappen in de goede richting worden gezet, is het voor veel mensen noodzakelijk om een aantal extra maatregelen te nemen om het wooncomfort te verhogen. Huisstofmijt bestrijden op de meest efficiënte manier kan bijvoorbeeld met een aantal anti huisstofmijt middelen. Een andere keuze is om huismijt te bestrijden met stroom. De meest effectieve wijze van huismijt bestrijding (naast de eerdere genoemde tips) is door het gebruik te maken van een luchtreiniger

Ionisator als effectieve manier van huismijt bestrijding 

Luchtreinigers worden veel ingezet in strijd tegen huisstofmijten. Dit is goed te verklaren want deze arachniden zijn dusdanig klein en licht van gewicht, dat deze als stofdeeltjes door de lucht zweven. Er zijn diverse soorten luchtreinigers waarvoor gekozen kan worden waarbij de verschillen vooral te vinden zijn in de reinigingstechniek. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een luchtfilter die gebruik maakt van filters of ionisatie. In de strijd tegen huisstofmijten is een luchtionisator verreweg de beste keuze.  

Bij ionisatie vindt er een verandering plaats van de statische lading van de verontreinigingen in de lucht. De ionisator produceert positief en negatief geladen ionen die verspreid worden in een ruimte. Deze ionen hechten zich aan de schadelijke delen waardoor een chemische reactie ontstaat. Het gevolg van dit (onzichtbare) proces is dat schadelijke deeltjes onschadelijk gemaakt. Het effect hiervan is duidelijk merkbaar, zeker bij mensen met een huisstofmijt allergie. Een ionisator is een effectieve manier van huismijt bestrijding. Daarom worden deze luchtreinigers ook vaak als een “luchtreiniger huisstofmijt” aangeprezen. Deze luchtreinigers huisstofmijten” zijn goed verkrijgbaar via de reguliere verkoopadressen zoals Coolblue en Bol.com.