Kerstboom allergie

Een allergische reactie gedurende de feestdagen zou kunnen duiden op een allergie voor de kerstboom. Een kerstboomallergie is een allergische huidreactie of een allergische rhinitis dat wordt veroorzaakt door het huidcontact met de takken, hars of zaagsel van de kerstboom. Een allergie voor kerstbomen is een vorm van een contact gevoelige seizoen allergie.
allergie kerstboom

Allergisch zijn voor de kerstboom kan dat?

Een kerstboomallergie is niet de meest voorkomende allergie vorm maar het is wel degelijk een overgevoeligheid waar nog altijd vrij veel mensen last van hebben. Een griep of ander virus hoeft dus niet automatisch de veroorzaker te zijn van eventuele verkoudheidsklachten maar dat de kerstspar hier de veroorzaker van kan zijn. Allergisch zijn voor de kerstboom kan dus zeker en hoeft niet direct een smoes te zijn van iemand die onder kerstverplichtingen probeert uit te komen. Voor mensen die een contactallergie hebben voor colofonium is de sfeervolle kerstboom niet zo onschuldig als deze eruit ziet. 

Wat is een kerstboomallergie?

Een kerstboomallergie houdt in dat je allergisch bent voor de takken, naalden en het hars van de kerstspar. Dit komt omdat deze takken, naalden en het hars vol zit met colofonium. Juist dit colofonium is de stof die de allergische reactie veroorzaakt. Colofonium is een plantaardige stof die wordt gewonnen uit de hars van naaldbomen van de Pinus familie.

Waarom een colofonium allergie vrij veel voorkomt

Een colofonium allergie komt vrij veel voor en is ook op andere manieren merkbaar dan enkel een overgevoeligheid voor kerstbomen. De kans is immers groot dat je dan ook allergisch bent voor bijvoorbeeld pleisters. De kleefstrip van pleisters bevat immers ook colofonium. Daarnaast wordt colofonium veelvuldig toegepast in bijvoorbeeld postzegel lijm, isolatieband, handgrepen van sportmaterialen, drijfriemen in machines en cosmetische artikelen. 

Symptomen van een allergie voor de kerstboom 

De symptomen van een allergie voor de kerstboom kunnen veelzijdig zijn. Een Kerstboomallergie kan bijvoorbeeld tot uiting komen door huidcontact met de genoemde delen van de boom. Hierdoor kan een jeukende, rode huidreactie ontstaan. Deze reactie kan tot uiting komen in rode jeukende bultjes op de huid of het ontwikkelen van eczeemplekken.

Andere symptomen die kunnen worden toegeschreven aan een allergie voor de kerstboom hebben veel weg van een plotselinge verkoudheid. Deze allergische rhinitis symptomen zullen tot uiting komen als de kerstboom een wat langere tijd in een ruimte staat. Dit wordt veroorzaakt door het restje stuifmeel van sparren, grassen en andere planten die in het bos dat aan de door de hars kleverige hars van de kerstboom zijn blijven plakken. Dit stuifmeel (het eiwit die het lichaam als allergeen zal beoordelen komt vrij doordat de boom wat zal uitdrogen als deze wat langer binnen staat. Het stuifmeel wordt dan losgelaten waardoor mensen met hooikoorts hier in december op de bekende manier aan herinnerd worden.

Allergie voor kerstbomen voorkomen?

De beste manier om een allergie voor kerstbomen te voorkomen is door het contact met de bron te vermijden. Dit kun je doen door te kiezen voor een kunstboom maar ook door bijvoorbeeld ervoor te kiezen om de kerstboom niet te lang te laten staan. Het is uiteraard verstandig om lichaam bedekkende kleding te dragen bij het verplaatsen en op- of aftuigen van de kerstspar. Daarnaast zorg je door te kiezen voor een kerstboom met kluit ervoor dat de boom minder snel uitdroogt en doe je er verstandig aan om de kerstboom eerst met de tuinslang af te spuiten met de tuinslang (en te laten drogen) voordat je deze de spar binnen zet. 

Allergie voor colofonium behandelen?

Er zijn diverse mogelijkheden om overlast van de gevolgen van een allergie voor colofonium te beperken of weg te nemen. Voor de bestrijding van huidklachten kan de arts een cortisone crème voorschrijven. Corticosteroïden zijn medicijnen die gebruikt kunnen worden om jeukklachten en andere huidirritaties weg te nemen. Daarnaast kan er gekozen worden om een antihistaminicum te gebruiken. Antihistaminica zijn medicijnen die de werking van histamine zal bestrijden. Dit is de stof wat vrij komt in het lichaam bij een allergische reactie. In de zeer ernstige gevallen kun je bij een in allergie gespecialiseerde kliniek informeren of immunotherapie voor jou tot de mogelijkheden behoort.