Konijnen allergie

konijnen allergie

Een konijnen allergie is een ongewenste lichamelijke reactie die ontstaat bij het contact tussen mens en dier. Een allergische reactie op een konijn kan veel vervelende lichamelijke klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen tot uiting komen door een allergische rhinitis, dus een allergische reactie ter hoogte van de neus en luchtwegen, huidproblemen of hoofdpijnklachten. Deze klachten hoeven niet direct een reden te zijn om afscheid te nemen van het huisdier. Er zijn immers diverse mogelijkheden om de klachten die veroorzaakt wordt door een allergie voor konijnen weg te nemen.

Hoe een konijn allergie ontstaat

Een konijn allergie kan vrij plots ontstaan. Deze klachten zijn immers niet leeftijdsgebonden en erfelijkheid hoeft hierbij geen directe rol te spelen. Een allergische reactie wordt veroorzaakt door een prikkeling van het immuunsysteem. Dit systeem zal een afweerreactie oproepen als het in contact komt met onschadelijke allergenen die door het lichaam als schadelijk worden gezien. Deze allergenen zijn microscopische eiwitten, die in gedroogde vorm door het konijn wordt verspreid. Dit zijn immers eiwitten die zich bevinden in de huidresten, het speeksel, de urine, de uitwerpselen en in het bloed van konijnen. Een konijn allergie kan door de huisarts worden vastgesteld aan de hand van een bloedanalyse maar ook de verschijnselen zullen een goed beeld schetsen.

Een allergie voor konijnen? Dit zijn de symptomen:

  • Jeukende huid
  • Tranende en geïrriteerde ogen
  • Astma gerelateerde klachten
  • Hoestbuien
  • Niesbuien
  • Loopneus
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn

Wat te doen tegen een allergie voor konijnen?

Het is vrijwel niet mogelijk om een ruimte waarin een konijn zich bevindt, volledig allergeenvrij te maken. De allergeen deeltjes zijn dusdanig klein en licht dat het voorkomen van inademing of het contact met de huid onmogelijk is. Uiteraard kunnen de gevolgen van dit contact (dus de reacties als gevolg van konijnen allergie) wel verminderd worden door het goed schoonhouden van deze ruimte. 

Naast de hygiënische maatregelen zijn er een aantal stappen die gezet kunnen worden tegen allergie voor konijnen. Er zijn speciale luchtverfrissers en stofzuigers ontwikkeld voor mensen met een konijnen allergie. Tevens kunnen mensen met allergische reacties als gevolg van de aanwezigheid van een konijn er ook voor kiezen om antihistamine medicijnen te gebruiken. Tot slot is er het goed te weten dat er klinieken zijn die zich gespecialiseerd hebben in het behandelen van een allergie voor konijnen. Er zijn hierin dus meerdere keuzemogelijkheden.