Kun je onder een donzen dekbed slapen met een huisstofmijtallergie?

Kun je onder een donzen dekbed slapen met een huisstofmijtallergie

Heb je een huisstofmijtallergie? Dat kan erg vervelend zijn en met name ‘s nachts in bed een hevige allergische reactie oproepen. Dit kan onder meer liggen aan je beddengoed, vloerbedekking en hoe je de slaapkamer schoonhoudt. Kun je eigenlijk onder een donzen dekbed slapen met een huisstofmijtallergie?

Veel mensen zijn allergisch voor de huisstofmijt. Als je vaak in de ochtend last hebt van verkoudheidsklachten als niezen en een verstopte neus, jeuk in de neus of ogen en benauwdheid, is de kans groot dat jij ook allergisch bent. Bij een huisarts kan je je hierop laten testen.

Wat is de huisstofmijt?

De huisstofmijt is een klein beestje dat je niet met het blote oog kan zien. Hij leeft van huidschilfers van mensen en dieren en gedijt goed in vochtige, stoffige plekken.

Om de effecten van een huisstofmijtallergie zoveel mogelijk te beperken, kan je enkele maatregelen nemen. Ventileer je slaapkamer regelmatig en leg je dekbed aan het voeteneind als je uit bed gaat. Was je beddengoed op minimaal 60 graden en laat de was buiten drogen. Stofzuig daarnaast regelmatig en maak een gladde vloer schoon met een dweil.

Huisstofmijt in de slaapkamer

Huisstofmijt zit vaak in stoffige en met name wat oudere materialen. Denk bijvoorbeeld aan vloerkleden, maar ook in gordijnen en matrassen.

Is je matras aan vervanging toe? Kies dan voor een matras dat niet van kapok of wol is en combineer deze met een bedbodem waar de lucht doorheen kan.

Donzen dekbed en huisstofmijt

Ook qua beddengoed is het ene materiaal beter bestand tegen huisstofmijt dan het andere. Een donzen dekbed is heel geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. Dons is namelijk geen aantrekkelijke omgeving voor de beestjes. Dat komt doordat het een ventilerende werking heeft en vocht snel verliest tijdens het luchten.

Ook is de tijk van een donzen dekbed heel dicht geweven. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de mijt zelf lastig tussen het dons terechtkomt, maar dat ook huidschilfers niet door de tijk kunnen binnendringen. Dit maakt het dekbed extra onaantrekkelijk voor huisstofmijt.

Een ander type dekbed dat huisstofmijt niet prettig vindt, is synthetisch. Polyestervezels bieden een slecht leefklimaat voor de kleine beestjes. En nog een voordeel hiervan is dat je ‘m beter kunt wassen dan bijvoorbeeld een donzen dekbed.

Nomite label

Of een donzen dekbed écht geschikt is voor mensen met een huisstofmijtallergie, kun je controleren aan de hand van het Nomite label. Dit keurmerk krijgt enkel donzen dekbedden die de huisstofmijt buitenhouden.

Het dons dat in de dekbedden wordt verwerkt, moet daarnaast grondig gereinigd zijn. Op deze manier voorkomen ze een allergische reactie extra goed.

Goede nachtrust, fijn opstaan

Een goed donzen dekbed voorkomt dat je last krijgt van huisstofmijtallergie. Onder zo’n dekbed heb je niet alleen een goede nachtrust, maar sta je ook op zonder allergische reactie en verkoudheidsklachten.