Waarom frisse lucht geen schone lucht is
Een schone lucht heeft een direct effect op onze gezondheid. We associëren frisse lucht vaak met schone lucht maar dat is ten onrechte. De buitenlucht wordt bijvoorbeeld gezien als frisse lucht maar is zeker niet altijd even schoon. Uitlaatgassen en de uitstoot van de industrie beïnvloeden de luchtkwaliteit op negatieve wijze. Het is niet te voorkomen dat we deze vervuilde lucht niet buiten kunnen houden. Het goed ventileren van een huis is immers erg belangrijk om vochtproblemen “buiten de deur” te houden. De vervuilde buitenlucht heeft dus alle gelegenheid om ons te bereiken en binnenshuis een combinatie te vormen met ronddwarrelend stof en moleculen die van huisdieren afkomstig zijn. Wat veel mensen dus niet weten is dat de lucht binnenshuis soms wel 2 tot 10 keer zo vervuild is als buiten!
Het grote probleem is dat de vervuiling van de lucht niet zichtbaar is. Het is echter wel de lucht die we gemiddeld 12 tot 15 keer per minuut met maar liefst 400-500 ml per ademteug inademen. Veel mensen hebben geen idee hoe schoon (of vervuild) de lucht is die ingeademd wordt. De bevolkingsgroep die echt belang heeft bij een schone lucht heeft dat zeker wel. Deze groep wordt gevormd door mensen die last hebben van longaandoeningen (zoals COPD en astma), zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die last hebben van allergieën.
Het belang van het kunnen inademen van een schone lucht bij een allergie
Het belang van het kunnen inademen van een schone lucht bij een allergie is enorm groot. Bij een slechte luchtkwaliteit, zullen deze mensen veel meer moeite hebben om te ademen. Daarnaast zullen zij in deze omgeving veel meer moeten hoesten. Mensen die last hebben van hooikoorts, merken dit vooral in het voorjaar. De grote groep mensen die last heeft van bijvoorbeeld een huisstofallergie merken dit het gehele jaar door. Om klachten als rode ogen, niezen en hoesten zoveel mogelijk te voorkomen is het gebruik van een luchtreiniger zeker aan te raden. Diverse onderzoeken hebben immers uitgewezen dat er een direct verband bestaat tussen de luchtkwaliteit en gezondheidsproblemen als gevolg van onder andere overgevoeligheid. De lucht die we inademen zit immers vol met allergenen zoals (micro) fijnstof, pollen, vluchtige organisch stoffen, geuren, virussen en bacteriën.
De werking van een luchtzuiveraar
De naam “luchtzuiveraar” geeft precies de werking van dit apparaat weer. Dit apparaat haalt de (fijn)stof en andere schadelijke stoffen en deeltjes uit de lucht. Hierbij kan gedacht worden aan tabaksrook, bacteriën, schimmels, pollen, huisstofmijt, moleculen afkomstig van onze huisdieren, virussen en micro-organismen. Daarnaast kunnen nare geurtjes worden geneutraliseerd. De term “neutralisatie” kan letterlijk worden genomen als er gekozen wordt voor een luchtreiniger met ionisator.
Luchtreinigers met luchtionisator, hoe werkt dat?
Er zijn grofweg twee soorten luchtreinigers te onderscheiden. De voordeligste luchtreinigers maken gebruik van filters om de luchtzuiverende werking te realiseren. De vervuilde lucht wordt aangezogen, langs de filters geblazen en weer als schone lucht uitgestoten. De geavanceerdere luchtzuiveraars maken gebruik van ionisatie. Voor veel mensen is dit een relatief onbekende techniek. Zij vragen zich af hoe luchtreinigers die voorzien zijn van een luchtionisator werken. Wij leggen het hieronder uit.
Wat is een ionisator?
Zoals aangegeven kunnen we niet zien dat er allemaal elektrisch deeltjes om ons heen (zowel binnen als buiten in de lucht) zweven. Deze elektrische deeltjes worden ionen genoemd. De negatief geladen ionen zijn enorm belangrijk om het zuurstofgehalte in de lucht op peil te houden. Als gevolg van luchtvervuiling (zoals uitlaatgassen, pollen, huisstof, bacteriën, virussen en schimmels) verminderen de negatief geladen ionen. Dit is merkbaar aan een verslechtering van de luchtkwaliteit, iets wat vooral merkbaar is bij mensen die hier gevoelig voor zijn.
Luchtreinigers met een ionisator schieten negatief geladen deeltjes de lucht in met als doel om positief geladen deeltjes te veranderen. Deze negatief geladen deeltjes trekken schadelijke delen (bijvoorbeeld stof aan). Door deze hechting ontstaat er een chemische reactie waardoor de deeltjes verzwaard en onschadelijk worden gemaakt.
Voordelen van een luchtreiniger met ionisator ten opzichte van luchtreinigers met filter
Een ionisator haalt door de specifieke werking die gericht is op het elektrisch laden van luchtdeeltjes veel meer verontreiniging uit de lucht dan een luchtreiniger met alleen filtering. Vooral mensen met een overgevoeligheid voor bepaalde bacteriën of stoffen hebben baat bij een luchtreiniger met ionisator. Een ander voordeel van een luchtreiniger met ionisator ten opzichte van luchtreinigers met filter heeft betrekking op het onderhoud en de kosten hiervan. Bij een luchtreiniger met ionisator hoeft er geen filter te worden schoongemaakt of vervangen. Daarnaast dragen extra de negatief geladen ionen die door de werking van de luchtzuiveraar extra in de lucht komen bij aan een goede gezondheid.
De 5 beste luchtreinigers met ionisator
Luchtreinigers met ionisator zij te koop bij bekende aanbieders als BCC, Mediamarkt, Coolblue en Bol.com. Om een beeld te vormen wat de 5 beste luchtreinigers met ionisator zijn, hebben we een lijstje opgesteld van 5 zeer goede opties. We hebben ons hierbij laten inspireren door beoordelingen van bekende- en betrouwbare aanbieders. Het onderstaande lijstje met de 5 beste luchtreinigers met ionisator is in willekeurige volgorde weergegeven:
- AEG AX91-604DG
- WINIX Luchtreiniger ZERO – Luchtreiniger
- Clean Air Optima Luchtreiniger Design Plasma ionisator CA-267
- Boneco P50 Persoonlijke 2-in-1 waterloze geurverspreider en lucht-ionisator
- Lightair Ionflow Evolution
Allergieplein is hét onafhankelijke platform voor informatie en tips die betrekking hebben op diverse veelvoorkomende allergieën. Onze experts hebben in onze kennis artikelen alle informatie over allergieën samengevoegd.