Muggenbeet allergie

Een muggenbeet is de meest voorkomende insectenbeet. Iedereen irriteert zich wel eens aan een jeukende muggenbult. Hoewel muggen vallen onder de niet giftige insecten, kun je hier wel allergisch voor zijn. Het is dan ook zeker verstandig om hier alles aan te doen wat mogelijk is. Er is nog geen effectieve hyposensibilisatiekuur tegen een muggenbeet allergie maar er zijn wel medicijnen die het lichamelijke ongemak flink kunnen beperken.
allergisch voor muggen

Waarom allergisch zijn voor muggen “alleen maar” overlast bezorgt

Het grote verschil tussen een muggenbeet en bijvoorbeeld een wespensteek, wordt inzichtelijk gemaakt door onze lichamelijke reactie hierop. In tegenstelling tot de wesp is een mug een niet-giftig insect. Niet-giftige insecten spuiten geen gif in de huid wat tot heftige lichamelijke overgevoeligheidsreacties kan leiden. Bij een muggenbeet is dus dit niet het geval. Deze groep insecten steekt om zichzelf in leven te houden door bloed op te zuigen. Menselijk bloed vormt dan ook een belangrijke voedingsbron voor muggen. Dit betekent dat het allergisch zijn voor muggen “alleen maar” overlast bezorgt. De mug valt hierdoor dus onder de groep overlastbezorgers waaronder ook onder andere vlooien, luizen en schurft mijten behoren.

Gewone huid reactie op een muggenbeet

Om inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn van een allergische reactie op muggenbeten is het goed om eerst een “gewone huid reactie” op een muggenbeet te beschrijven. De term “muggenbeet” kan letterlijk genomen worden. Er is echt sprake van een beet. Een veelgehoorde uitdrukking dat iemand is “geprikt door een mug” is niet volledig juist. Als gevolg van de beet ontstaat er een hevig jeukende bult met een rode vlek eromheen. Deze bult wordt gevormd doordat het speeksel van een mug uit een bepaald stofje bestaat. Deze stof voorkomt dat het bloed stolt tijdens het drinken. Het is juist dát stofje dat zorgt voor het vervelende jeukende gevoel dat enkele uren maar ook enkele dagen kan aanhouden.

De sterk jeukende galbult (urticaria) is géén teken van een allergische reactie op muggenbeten. De overlast hiervan zal echter als vervelend worden ervaren. De beste manier om hier het snelst vanaf te komen is door het te negeren. Als dit onhoudbaar wordt, is het de beste keuze om de plekken te koelen met een koude- en natte doek.

care plus deetTip: voorkom muggenbeten door gekwalificeerde muggenspray met deet te gebruiken. Zeker bij een allergie voor muggenbeten is het motto “beter voorkomen dan genezen” waarheid. Onze experts adviseren om de Care Plus Deet Spray te gebruiken. Te bestellen via Bol.com of te koop bij de meeste apothekers. Bij Bol.com krijg je flinke korting bij afname van meerdere flesjes!

Allergisch voor muggen merkbaar door hardnekkige bultjes 

Het komt regelmatig voor dat mensen allergisch zijn voor muggen. Als er een blaasje of een blaar ontstaat op de muggenbult, kan dit duiden op een vorm van overgevoeligheid. Deze overgevoeligheidsreactie wordt ook wel “prurigo infantum” of “strophulus infantum” genoemd. Het is een reactie dat zo’n twee tot acht uur na de steek de kop op kan steken. De roodheid zal hierbij verdwijnen maar de jeukende, verharde vaak opengekrabde bultjes zullen dagen, weken of zelfs maanden kunnen aanhouden. Daarbij kunnen de klachten bij oudere reactie plaatsen weer ontstaan. In dit laatste geval is er sprake van “strophulus”, waarbij 1 muggenbult meerdere muggenbeten kan veroorzaken. Vooral bij volwassenen kunnen deze persisterende insectenbeten veel voorkomen.

Kinderen tussen de twee en acht jaar kunnen licht allergisch zijn voor muggen waarbij de symptomen vooral in de zomer en herfst zichtbaar zijn. Dit soort allergische reacties op muggenbeten zouden zich kunnen beperken tot één aanval maar kunnen ook chronisch blijken te zijn. Het kind kan meerdere malen een allergische reactie op een muggenbeet vertonen maar hier ook overheen groeien. Het voornaamste gevaar voor mensen die licht allergisch zijn voor muggen is de kans op huidinfecties. Als de blaasjes open gaan, kunnen hier bacteriën inkomen. Een huisarts kan een antibiotica zalf of -crème voorschrijven om te voorkomen dat er huidinfecties ontstaan. In geval van strophulus kan de dokter corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden is een ontstekingsremmer dat in crème (op waterbasis) of zalf (op basis van vet) verkrijgbaar is.

Gezwollenheid van lichaamsdelen als allergische reactie muggenbeet

Ook het opzwellen van lichaamsdelen kan het gevolg zijn van een allergische reactie op een muggenbeet. De muggenbult wordt dan zeer groot. Door 1 muggenbult kan een hele arm, voet, been of gezicht opgezwollen raken. Dit ontstaat doordat de bult veel vocht (witgeel van kleur) bevat. Als gevolg hiervan kan de patiënt zich wat misselijk, duizelig en zwak voelen.

Muggenallergie gevaarlijk?

Hoewel een muggenallergie wat beangstigend overkomt, zeker als lichaamsdelen hierdoor flink opgezwollen zijn, en de overlast van muggenbulten erg groot is, is een muggenallergie niet gevaarlijk. Een menselijk lichaam kan hier geen anafylactische shock van krijgen zoals bij een steek van een wesp wel het geval is. De eerdere genoemde invloed van bacteriën en de huidproblemen als gevolg van het blijvend openkrabben van wondjes vormen de grootste overlast.

Allergische reactie voor muggenbeten vaststellen 

Een allergische reactie voor muggenbeten is vrij eenvoudig vast te stellen, zeker bij atopici. Dit zijn de mensen met een allergische aanleg. Ook een bloedonderzoek of een huidbiopsie kan de benodigde duidelijkheid bieden. In het laatste geval wordt de diagnose “persisterende insectenbeten” onder de microscoop vastgesteld.

Wat te doen als je allergisch bent voor muggen?

Zoals aangegeven is er geen effectieve hyposensibilisatiekuur dat toegepast kan worden om een allergie voor muggenbeten te bestrijden. De inachtneming van de adviezen om muggenbeten te voorkomen is dan ook van groot belang. Daarnaast kunnen er antihistaminica gebruikt worden. Dit zijn medicijnen die speciaal zijn ontwikkeld om te voorkomen dat ontstekingsbevorderende stoffen, dit zijn de stoffen die de allergische reacties in het lichaam veroorzaken, worden losgelaten. Antihistaminica is een effectief middel dat wordt toegepast bij de bestrijding van diverse allergieën waaronder hooikoorts, huisstofmijtallergie en bij overgevoeligheidsreacties voor huisdieren. Deze medicatie is goed te verkrijgen via de reguliere (online) verkooppunten. Deze antihistaminica wordt aangeboden in vorm van pillen of tabletten maar ook in vorm van een stick dat direct op de aangedane plekken kan worden geplaatst. Hierdoor hebben deze antihistaminica een snelle en lokale werking. 

care plus deetTip: voorkom muggenbeten door gekwalificeerde muggenspray met deet te gebruiken. Zeker bij een allergie voor muggenbeten is het motto “beter voorkomen dan genezen” waarheid. Onze experts adviseren om de Care Plus Deet Spray te gebruiken. Te bestellen via Bol.com of te koop bij de meeste apothekers. Bij Bol.com krijg je flinke korting bij afname van meerdere flesjes!