Notenallergie. Welke medicijnen worden er vergoed?

Noten allergie

Het eten van noten kan een allergische reactie bij je oproepen. Deze kan mild zijn, maar in sommige gevallen kan je in een levensbedreigende situatie terechtkomen. Ben je bekend met deze allergie dan wil je je hier natuurlijk tegen beschermen. Er zijn medicijnen die je kunnen helpen. Het is belangrijk om na te gaan bij je zorgverzekering welke medicijnen worden vergoed en welke niet.

Afweren van ‘onschadelijke’ stoffen

Wanneer je een allergische reactie hebt, betekent dit dat je lichaam overgevoelig reageert op stoffen van buiten je lichaam. Heb je een notenallergie, dan reageert je afweersysteem op stoffen die normaal gesproken als onschadelijk worden gezien. Voor jou zijn ze echter wel schadelijk!

In het geval van een notenallergie kun je last krijgen van huidklachten, tranende ogen en benauwdheid. Ook mondblaasjes en een opgezwollen gezicht of keel kunnen ervoor zorgen dat je kwaliteit van leven minder optimaal is. In het ergste geval spreekt men van anafylaxie. Je afweer reageert dan heel heftig en dit kan zelfs levensbedreigend zijn, want er is sprake van acuut ontstane klachten van de luchtwegen.

Op een goede manier met medicijnen omgaan

Het is belangrijk om je te realiseren dat er geen medicijnen zijn die een notenallergie kunnen genezen. Het is dus zaak om jezelf zo goed mogelijk te informeren over hoe om te gaan met je allergie. Medicijnen kunnen wel helpen bij het verlichten van de allergische reactie. Deze medicijnen worden anti-histaminica genoemd. Je kunt ze oraal of via een injectie in de spier toedienen. Ook als je hooikoorts hebt werken deze medicijnen in je voordeel en beschermen ze je.

Het geneesmiddelenvergoedingssysteem

Alle medicijnen die door de basisverzekering worden vergoed, zijn door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opgenomen in een lange lijst van geregistreerde medicijnen. Als je huisarts een middel voorschrijft is de kans groot dat dit ook te vinden is in dit geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Wanneer geneesmiddelen niet in deze lijst staan, kan het zo zijn dat een aanvullende verzekering je helpt bij de vergoeding.

Vergoeding of niet?

In het geval van de anti-histaminica, zoals desloratadine, worden je medicijnen vanuit het basispakket vergoed. Hetzelfde geldt voor de epipen injectievloeistof die noodzakelijk kan zijn bij het bestrijden van een acute allergische reactie.

Wanneer je een notenallergie hebt, kan het ook raadzaam zijn om een diëtist te bezoeken die je helpt met het vormgeven van je eetpatroon. Zo iemand helpt je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen en geeft je advies over alternatieve voedselrijke bronnen. De eerste drie uur bij een diëtist worden vergoed, mits je je eigen risico hebt verbruikt.

Neem jezelf en je allergie serieus

Notenallergie kan zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen en het is van vitaal belang dat je de juiste medicijnen bij de hand hebt. Het is ook belangrijk zelf op de hoogte te zijn van wat je zorgverzekering in 2024 vergoed. Als je goed geïnformeerd bent, zit je meer zelfverzekerd in je vel!