Paardenallergie

paardenallergie

Een paardenallergie komt behoorlijk veel voor, vooral in stedelijke gebieden. Het is een allergische reactie die kan ontstaan bij een contact tussen een paard en een persoon. Als een persoon allergisch is voor paarden, kan dit zeer vervelende lichamelijke reacties veroorzaken die vaak gerelateerd zijn aan astmatische klachten. Het is dan ook zeker verstandig om de benodigde aandacht aan een paardenallergie te besteden.

Allergie voor paarden, hoe ontstaan deze lichamelijke reacties bij de mens?

Een paardenallergie is niet seizoensgebonden zoals een pollenallergie en kan dus op ieder moment ontstaan. Een allergie voor paarden lijkt dus in zekere zin op een stofallergie. De allergische reactie ontstaan doordat het immuunsysteem van het menselijk lichaam ten onrechte wordt geactiveerd. De allergenen (in vorm van microscopische eiwitten) die direct of indirect van het paard afkomstig zijn, veroorzaken deze overlast. De meeste mensen ondervinden geen reactie van het contact met deze onschadelijke allergenen. Bij een overgevoeligheidsreactie worden deze allergenen echter wel als schadelijk beschouwd. Hierdoor zal het immuunsysteem in werking treden en afweerstoffen aanmaken. Hierdoor ontstaan de reacties die toegeschreven kunnen worden aan paardenallergie.

Symptomen paardenallergie

Een allergische reactie na contact met paarden kan binnen een half uur na contact met het dier ontstaan. Daarnaast kunnen deze klachten ook indirect ontstaan doordat paardrijkleding vaak paarden allergeen bevat. De symptomen van paardenallergie komen voor een groot deel overeen met klachten als gevolg van hooikoorts. Bij een allergische reactie op paarden worden vaak meer astmatische klachten geregistreerd. Een paardenallergie kan worden vastgesteld door een bloedanalyse maar als de volgende symptomen ervaren worden, is de kans groot dat de betreffende persoon allergisch is voor paarden:

  • Jeukende huid
  • Tranende en geïrriteerde ogen
  • Astma gerelateerde klachten
  • Hoestbuien
  • Niesbuien
  • Loopneus
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn

Wat te doen als iemand allergisch is voor paarden?

Er zijn een aantal stappen die ondernomen kunnen worden als iemand allergisch is voor paarden. Een veel toegepaste methode in deze situatie is het gebruik van antihistaminica. Dit zijn medicijnen die speciaal zijn ontwikkeld om te voorkomen dat ontstekingsbevorderende stoffen, dit zijn de stoffen die de allergische reacties in het lichaam veroorzaken, in de slijmvliezen worden losgelaten. Tevens zijn er klinieken die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van klachten die veroorzaakt wordt door dieren allergie. Er zijn dus meerdere mogelijkheden om dit soort ongemakken weg te nemen.