Pollenallergie

De term pollenallergie is een verzamelterm voor een overgevoeligheidsreactie voor diverse pollensoorten. In de volksmond wordt een pollenallergie ook wel hooikoorts genoemd. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is hier zeker geen sprake van een allergie voor hooi maar voor het stuifmeel dat wordt afgestoten door grassen, bomen, onkruiden en bloemen.
pollenallergie

Hoe merk je dat je allergisch bent voor pollen?

Als je allergisch bent voor pollen merk je dat op diverse manieren. De meest duidelijke indicator van een pollenallergie zijn de lichamelijke reacties die je direct kunt relateren aan overgevoeligheid. Hierbij kun je denken aan klachten die veel weg hebben van een ernstig verkoudheid zoals veel niezen, een loopneus, geïrriteerde ogen en wat benauwdheid. Deze klachten ontstaan in de perioden dat het specifieke gras, de boom, het onkruid of de bloemen het stuifmeel afstoot waar jij allergisch voor bent. De verspreiding van dit stuifmeel vindt niet het hele jaar plaats maar een specifieke periode. Een pollenallergie is dan ook een seizoen gerelateerde vorm van overgevoeligheid. Op een pollenkalender kun je dan ook aflezen in welke periode de overlast het grootst zal zijn. Ook de weersinvloeden kunnen hierin een grote rol spelen. Bij warm weer met matige wind zal de overlast het grootst zijn. 

Hoe ontstaat een pollenallergie?

Een pollenallergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam. Deze reactie ontstaat doordat het immuunsysteem in het lichaam een verkeerde diagnose stelt. Het immuunsysteem is een afweersysteem in het menselijk lichaam dat gericht is op het binnendringen van schadelijke virussen en bacteriën te voorkomen. In geval van een allergie worden niet schadelijke eiwitten, allergenen, gezien als schadelijk. Hierdoor treedt het afweermechanisme in werking dat merkbaar is door verkoudheidsklachten. Een loopneus moet immers gezien worden als het letterlijk verdrijven van schadelijke stoffen. Een dichte neus moet worden gezien als een barrière voor deze stoffen.

Kruisreactie bij een pollenallergie

Een andere manier waarop een pollenallergie te herkennen is, zijn de lichamelijke reacties bij het eten van specifieke voedingsstoffen zoals appel, meloen, paprika, tomaten, aardappelen en sinaasappelen. Hierbij kan het Oraal Allergie Syndroom (O.A.S.) optreden. Dit is merkbaar door een tinteling in de mond, jeuk aan het gehemelte en een gevoel van lichte zwelling aan de keel en lippen. Deze kruisreactie bij een pollenallergie ontstaat doordat het lichaam geen onderscheid kan maken tussen de sterk op elkaar lijkende eiwitten van graspollen en van de genoemde voedingsstoffen. Deze klachten verdwijnen vaak na een minuut of 20 vanzelf. Ernstige lichamelijke reacties (anafylaxie) komen zeer zelden voor. 

Hoe wordt hooikoorts of een allergie voor pollen vastgesteld?

In veel gevallen zijn het ontstaan van lichamelijke reacties (en het moment waarop) een duidelijke indicator van hooikoorts. Deze allergie voor pollen kan ook worden vastgesteld aan de hand van een bloedanalyse (RAST test). Hiervoor kun je terecht bij de huisarts of een allergie specialist (allergoloog of KNO-arts). Met behulp van een online test kun je hier zelf al een beeld over vormen.

Wat te doen tegen een pollenallergie?

Bij een allergie geldt altijd dat je contact met de bron het beste kunt voorkomen om de overlast te vermijden. Dit is in geval van stuifmeel uiteraard niet te voorkomen. Je kunt in dat geval kiezen voor symptoombestrijding door antihistaminica te gebruiken. Antihistaminica zijn medicijnen die de werking van histamine zullen bestrijden. Een antihistaminicum is de stof wat vrij komt in het lichaam bij een allergische reactie. Een andere keuze die je kunt maken als je veel overlast hebt van een pollenallergie is allergie immunotherapie. Dit is een therapie dat wordt aangeboden in gespecialiseerde klinieken. Deze therapie richt zich op de oorzaak en is gericht op de overgevoeligheidsreacties van het lichaam waardoor zij tolerant zullen worden (en blijven) voor stuifmeel. Het immuunsysteem wordt hierbij gewend gemaakt met het graspollen allergeen.