Wat kun je doen aan een verstopte neus?

Wat kun je doen aan een verstopte neus

Heb je een verstopte neus? Als je daar last van hebt, is ademen lastiger en heeft het misschien zelfs een benauwd gevoel of keelpijn tot gevolg. Je wilt er daarom zo snel mogelijk vanaf. In dit artikel vertellen we je daarom meer over hoe je een verstopte neus kan verhelpen.

Oorzaken

De oorzaken van een verstopte neus kunnen sterk uiteenlopen. In de herfst ligt de oorzaak vaak bij een verkoudheid, terwijl in de lente de aanleiding waarschijnlijk meer te maken heeft met hooikoorts. Ook andere allergieën kunnen tot een verstopte neus leiden.

Een verstopte neus verhelpen

Hoewel de oorzaken uiteen kunnen lopen, zijn er voor het verhelpen van een verstopte neus over het algemeen een aantal manieren die goed werken. Daarnaast zijn er specifieke methoden die kunnen helpen tegen een allergische reactie.

Gevoeligheden vermijden

De eerste en gemakkelijkste methode voor het tegengaan van een verstopte neus, is gevoeligheden zoveel mogelijk vermijden. In de herfst betekent dit dat je je voldoende warm aankleedt en geen handen schudt met mensen die zelf een verstopte neus hebben.

Maar vooral bij allergische reactie is dit een effectieve manier om een verstopte neus te voorkomen. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor katten, ga dan niet op bezoek bij iemand die katten in huis heeft, maar spreek elders af.

Ook huisstofmijtallergie kun je vermijden door je huis goed schoon en stofvrij te houden. Voor huisstofmijtallergie zijn er daarnaast speciale hoezen voor je kussens en beddengoed. Probeer dus contact met je allergieën te vermijden wanneer dit mogelijk is.

Neusspray gebruiken

Neusklachten kunnen ontstaan door allerlei situaties. Zowel bij verkoudheidsklachten als allergieën kan een neusspray verlichting bieden. Er zijn verschillende soorten van, die ieder hun eigen werkzame stoffen heeft.

Verkoudheid is misschien wel oorzaak nummer één als het gaat om een verstopte neus. In dat geval kun je een neusspray met xylometazoline gebruiken om je luchtwegen vrij te maken. Deze neusspray is gewoon bij de drogist verkrijgbaar en zorgt ervoor dat de zwelling van je slijmvliezen afneemt in je neus. Hierdoor kan je weer vrijer ademen. Gebruik deze neusspray liever niet te lang, want op de lange termijn kan dit juist averechts werken.

Neussprays die helpen tegen allergische reacties bevatten bijvoorbeeld fluticason, mometason of budesonide. Deze werken ontstekingsremmend, wat de allergische reactie in de neus vermindert. Deze neussprays zijn enkel op recept via de huisarts te krijgen.

Vrij ademen

Een verstopte neus kan heel vervelend zijn, zeker als je er langere tijd last van hebt. Door de juiste maatregelen te nemen, kun je weer vrij ademen. Wat ga jij doen om van je verstopte neus af te komen?