Zo kan kleding helpen tegen allergieën

Zo kan kleding helpen tegen allergieën

Wat weinig mensen beseffen is dat je een huidreactie als gevolg van het dragen van specifieke kleding kunt hebben. Er is in dat geval sprake van kleding allergie. Deze overgevoeligheid wordt veroorzaakt door vezels, kleurstoffen en kwaliteitsverbeteraars. Door een specifieke kledingkeuze te maken, kan kleding helpen tegen allergieën. 

Wat is allergie voor kleding?

Een allergie voor kleding is een overgevoeligheidsreactie die wordt veroorzaakt door het dragen van specifieke kledingstukken. Er is in dit geval sprake van een contactallergie dus van huidreacties in vorm van irritaties. Dit komt tot uiting door het ontstaan van jeukende bultjes. Hoe snel de symptomen tot uiting komen hangt af van iemands aanleg hiervoor. Daarnaast speelt de conditie van de huid hierbij een rol. 

Veroorzakers van overgevoeligheidsreacties voor kleding

Er zijn meerdere veroorzakers van overgevoeligheidsreacties voor kleding aan te duiden. 

Vooral kleurstoffen worden gezien als de allergenen die een allergische reactie voor kleding veroorzaken. Hierbij is het zweten de belangrijkste veroorzakende factor van de overdracht van kleurstoffen naar de huid. Dit is dan ook de reden dat huidreacties op kleurstoffen het meeste voorkomen bij de oksels. Ook vezels kunnen deze vorm van overgevoeligheid veroorzaken. Wol, zijde of synthetische vezels kunnen bijvoorbeeld een overgevoeligheidsreactie veroorzaken bij mensen met een droge en/of gevoelige huid. Ook bij leer kunnen overgevoeligheidsreacties ontstaan.  

Andere belangrijke veroorzakers van overgevoeligheidsreacties voor kleding zijn kwaliteitsverbeteraars en dan met name formaldehyde. Kwaliteitsverbeteraars worden aan kledingstukken toegevoegd om het kreuken en krimpen te voorkomen. Formaldehyde wordt vaak toegevoegd aan linnen en katoen. Het is dan ook raadzaam om nieuwe kleding voor het dragen eerst te wassen om de overmaat aan formaldehyde weg te spoelen. In veel gevallen draagt dit bij om de overlast van allergische reacties als gevolg van het dragen van kleding te beperken. Het is hierbij wel goed te weten dat formaldehyde ook een toevoeging kan zijn in een aantal soorten wasverzachters.  

Hoe vaak komen allergische reacties op kleding voor?    

Het is niet cijfermatig uit te drukken hoeveel mensen ongemak ervaren als gevolg van deze overgevoeligheid aangezien veel mensen hier geen melding van maken en zelfstandig besluiten om het betreffende kledingstuk weg te gooien. Een arts of dermatoloog kan aan de hand van tests vaststellen of er sprake is van deze vorm van contactallergie en voor welke specifieke stof een overgevoeligheid bestaat.  

Wat te doen bij een kleding allergie?

Helaas is het niet mogelijk om kleding allergie te behandelen. Iemand die deze overgevoeligheidsreactie heeft, zal hiermee de rest van zijn of haar leven mee rekening moeten houden. Vooral overmatig zweten (hyperhidrosis), een geïrriteerde huid, atopische aanleg (dus een gevoelige huid) of nauwsluitende- of nieuwe kledingstukken worden gezien als factoren die een kleding allergie kunnen bevorderen. Daarom is het belangrijk om een specifieke kledingkeuze te maken. Een goed voorbeeld hiervan is het dragen van sokken van bamboe viscose. Bamboe sokken zijn niet alleen extreem zachte sokken die dus erg comfortabel dragen maar zijn ook van grote waarde ter voorkoming van zweetvoeten. Daarnaast zijn er zeer veel andere kledingstukken verkrijgbaar die mensen met een kleding allergie kunnen dragen. Door hiervoor te kiezen kan kleding helpen tegen allergieën.