Zo roep je direct hulp in bij een allergische reactie 

Zo roep je direct hulp in bij een allergische reactie

Als alleenstaande oudere kan het lastig zijn om adequaat te handelen bij een ernstige allergische reactie. Mogelijk kun je niet goed bij de medicijnen of medische hulpmiddelen die benodigd zijn om de reactie, bijvoorbeeld na een wespensteek, te laten stoppen. In zo’n geval is het prettig om direct hulp in te kunnen schakelen. Dat laatste is mogelijk wanneer je kiest voor het gebruik van een senioren alarm. Niet alleen bij een heftige allergische reactie is het prettig om zo’n alarm tot je beschikking te hebben; dat geldt bijvoorbeeld ook na een val. Als oudere neemt je stabiliteit steeds verder af, wat de kans vergroot dat je onverwacht je evenwicht verliest. Het senioren alarm laat je ook in zo’n situatie direct hulp inschakelen, wanneer het bijvoorbeeld niet meer lukt om zelf op te staan. In dit artikel lees je er meer over. 

Werking van een senioren alarm voor ouderen 

De werking van een senioren alarm is heel eenvoudig. Feitelijk gaat het om niets meer dan een alarmknop, die gekoppeld is aan een externe centrale. Hier staat men 24 uur per dag klaar om je roep om hulp te beantwoorden. Naast de mogelijkheid om de knop te verbinden met een centrale, kun je deze ook laten koppelen aan een zelfgekozen contactpersoon. Denk aan een zoon of dochter, die in geval van nood direct je kant op kan komen. Het voordeel van de centrale is dat deze ook in de nachtelijke uren goed bereikbaar is. Vanuit de meldkamer die bij de organisatie achter het senioren alarm hoort, kan in geval van een levensbedreigende situatie direct een ambulance gestuurd worden. Mocht de allergische reactie die je ervaart niet direct levensbedreigend zijn, dan probeert de meldkamer een contactpersoon te benaderen. 

Combineer een senioren alarm met een sleutelkluisje 

Het is raadzaam om het gebruik van een senioren alarm direct te combineren met een sleutelkluisje bij de deur. In geval van nood kan een hulpverlener altijd bij je naar binnen, zonder dat je de deur zelf open moet doen of dat deze opengebroken moet worden. Het versnelt de hulp die je geboden kan worden bij een allergische reactie. 

Komt een allergische reactie regelmatig voor en is deze niet levensbedreigend? In dat geval kan het zinvol zijn om de stappen die je moet doorlopen om de reactie te verminderen, uit te printen en bijvoorbeeld op een kast te hangen. Het voorkomt dat je in paniek raakt en biedt houvast.