Zo werkt lichttherapie

Zo werkt lichttherapie

Er zijn maar weinig mensen die niet vrolijk worden van een zonnige dag. Dat is overigens niet alleen maar omdat een donkere dag tot meer sombere overpeinzingen leidt. Licht zorgt voor veranderingen in ons lichaam, die positief zijn, mits er goed mee om wordt gegaan. Licht vermindert onder andere de hoeveelheid melatonine in het bloed. Dit hormoon regelt de slaap en overdag kan je beter functioneren als je minder behoefte voelt aan slaap. Bij lichttherapie is dat een van de effecten waarmee rekening wordt gehouden. Vandaag de dag zijn er ook lampen beschikbaar voor lichttherapie thuis.

Lichttherapie bij winterdepressie

Het woord depressie is eigenlijk niet juist voor deze aandoening waarmee veel mensen in ons land te maken hebben. Door het afnemende licht in de winter wordt de biologische klok ontregelt. Dat zorgt voor moeheid en een mate van somberheid die bij een ieder kan verschillen. Met lampen kan  de biologische klok weer ‘gelijk worden gezet’. Voor deze vorm van lichttherapie kan je overal lampen kopen. Het is wel verstandig om te overleggen met je huisarts als je de eerste keer begint met deze vorm van lichttherapie. In het algemeen zijn er geen bijverschijnselen maar voor een optimaal effect is het verstandig om de lamp via een correct schema te gebruiken. Lichttherapie wordt overigens ook toegepast bij diverse andere aandoeningen, maar dan onder toezicht van een specialist.

Lichttherapie bij huidproblemen

Lichttherapie wordt ook gebruikt bij mensen die chronische huidproblemen hebben, zoals eczeem, psoriasis of jeuk. Hierbij wordt de lichttherapie toegepast vanwege de goede effecten die zonlicht op de huid kan hebben. Zonlicht bevat zowel UV-A licht als UV-B licht. Beide soorten zorgen voor de huid bruin wordt bij een voorzichtige blootstelling daaraan en dringen de huid binnen. In een zonnestudio wordt alleen UV-A licht gebruikt. UV-B licht dringt echter dieper in de huid binnen. Hierdoor kan het ook gebruikt worden om kwalen die verband houden met huidproblemen te bestrijden. Ook bij zonneallergie wordt soms lichttherapie aangeraden. Het zal duidelijk zijn dat dergelijke lichttherapie alleen wordt toegepast na advies van een dermatoloog en onder toezicht plaatsvindt.

Op zoek naar een daglichtlamp?

Als je op zoek gaat naar een daglichtlamp voor lichttherapie thuis, is de keuze erg groot. Er zijn zelfs designerlampen die als eyecatcher in je interieur kunnen worden gebruikt. Zoek je meer een praktisch model dan is het van belang dat je eerst bepaalt waar je de lamp gaat gebruiken. Is een hanglamp of een staande lamp voor jou de beste keuze? Er zijn inmiddels ook compacte modellen die je onderweg kan gebruiken. Dat is ideaal als je vaak op reis moet.

De lichtsterkte in lux bepaalt de intensiteit van de daglichtlamp en derhalve ook de tijd die je die moet gebruiken. In het algemeen duurt lichttherapie thuis minimaal 30 minuten en maximaal 2 uur. Er zijn echter ook lampen waar je met 20 minuten genoeg aan hebt. Voor veel gebruikers is het even wennen aan het felle witte licht dat een daglichtlamp afgeeft. Daarvoor zijn lampen met dimmer beschikbaar. Hierdoor is het eenvoudiger om te wennen aan het licht en de therapie op te bouwen. Kijk bij aanschaf altijd naar onafhankelijke recensies op het net.