Zonneallergie

Mensen die last hebben van zonneallergie, reageren op een abnormale manier op licht. Er kan dan sprake zijn van een allergie voor UVA-licht of voor UVB-licht. In het geval van een allergie voor UVA-licht kan de zonneallergie ook binnen optreden, omdat UVA-licht niet door glas gefilterd wordt, in tegenstelling tot UVB-licht. Tijdens een allergische reactie komt het licht in contact met de huid, waardoor de huid veranderd. Door deze verandering in de structuur van de huid, valt het immuunsysteem de huid aan omdat deze denkt dat de huid een bedreiging vormt.
zonneallergie

Wat zijn de symptomen van zonneallergie en hoe ontstaan ze?

Er zijn verschillende soorten zonneallergie. De meest voorkomende is Polymorfe lichteruptie. Zodra de huid na een beschermde periode weer in contact komt met zonlicht (zoals in de lente, na een lange winter beschermd te zijn geweest door kleding en verlaagde activiteit buitenshuis), ontstaan er roodheid, jeuk, bultjes en blaasjes op de plaatsen waar de huid in contact is gekomen met zonlicht. Deze vorm van zonneallergie kan na verloop van het seizoen in de zomer afnemen, maar de volgende lente komt de zonneallergie vaak weer volledig terug.

Ook kan er sprake zijn van een fotocontactallergie. Dit is eigenlijk een contact allergie voor een andere stof, die pas in werking treedt zodra er ook licht met de huid in contact komt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij het gebruik van een zonnebrand met een allergeen erin verwerkt. De symptomen van fotocontactallergie komen overeen met een ‘gewone’ contactallergie: Er ontstaan zwellingen, roodheid en vochtblaasjes die na verloop van tijd uitdrogen en gaan schilferen (ook wel bekend als eczeem of huiduitslag).

Een derde, zeldzame vorm van zonneallergie is solitaire urticaria. Deze vorm veroorzaakt grote, jeukende rode bulten (galbulten) op huid die is blootgesteld aan zonlicht.

Bij wie komt zonneallergie voor?

Het is onduidelijk hoe het precies komt dat sommige mensen een zonneallergie ontwikkelen. Over het algemeen is zonneallergie niet erfelijk. Wel komt zonneallergie het meeste voor bij jonge volwassenen met een lichtere huidskleur.

Zonneallergie tips & geneesmiddelen voor zonneallergie

Lichtere vormen van zonneallergie kunnen op een vrij natuurlijke wijze aangepakt worden, door de huid in de lente heel rustig aan het zonlicht te laten wennen. Hierbij is het belangrijk dat er goed rekening gehouden wordt met de intensiteit van het zonlicht op ieder moment van de dag. De meeste intense periodes dienen vermeden te worden. Een tweede manier om zonneallergie tegen te gaan is lichttherapie. Dit is eigenlijk precies hetzelfde, namelijk door geleidelijke blootstelling te huid te laten wennen aan de invloed van zonlicht. Bij lichttherapie gebeurt dit echter niet door middel van ‘gewoon’ zonlicht, maar door een UVA lamp in combinatie met een Psoraleen (deze behandeling staat bekend als PUVA lichttherapie). Deze kuur wordt dan voor de lente een aantal weken uitgevoerd. Lichttherapie kan ook worden uitgevoerd met UVB licht, maar bij deze behandeling duurt het langer voordat het gewenste resultaat bereikt is.

Verder zijn er nog verschillende middelen die ingezet kunnen tegen zonneallergie. Indien er een allergie bestaat voor UVB-licht, kan gewone zonnebrandcrème voldoen. Als de patiënt een zonneallergie heeft voor UVA-licht helpt zonnebrandcrème niet, omdat vrijwel alle soorten zonnebrandcrème geen bescherming bieden tegen UVA-licht. In het geval van een fotocontactallergie is het belangrijk dat de veroorzakende stof wordt opgespoord. Om de symptomen te bestrijden kan er gebruik gemaakt worden van ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden). In het geval van solaire urticaria kan er afhankelijk van de exacte symptomen gebruik gemaakt worden van corticosteroïden, antihistamine of een combinatie van beide.